Ion Chicu: „Hotărârea Parlamentului în privinţa retragerii unor membri ai Curţii Constituţionale este ilegală”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Chici gov.md
Ion Chici gov.md

Ex-premierul Ion Chicu a declarat vineri, 23 aprilie, a declarat că hotărârea Parlamentului, prin care Domnica Manole a fost revocată din funcţia de preşedinte a Curţii Constituţionale, este ilegală şi nu contribuie la soluţionarea crizei politice.

„Faptul că unii membri ai CCM au fost numiţi în vara anului 2019 de coaliţia de guvernare de atunci pe principii politice, ignorând rezultatele concursului, nu oferă nici un drept Parlamentului de a o demite pe Dna Domnica Manole (om, care cu siguranţă nu merită să ocupe nici cea mai neînsemnată funcţie în stat) tot pe principii politice. Asemenea persoană nu are ce căuta in aşa funcţie, dar în vara anului 2019 trebuia de rezistat şantajului şi nu de acceptat numiri politice în CCM. Istoria nu ne învaţă nimic”; a scris Ion Chicu pe Facebook.

El a făcut apel către „colegii din instituţiile guvernamentale să nu să se lase atraşi în acţiuni ilegale şi să reziste şantajului politicienilor din ambele tabere politice iresponsabile.” 

„Suntem oameni de stat şi nu trebuie să admitem distrugerea acestui stat de doritorii de a menţine şi/sau acapara puterea absolută cu orice preţ”, a mai spus Chicu.

Majoritatea parlamentară PSRM-ŞOR, controlată de Igor Dodon şi deputatul fugar Ilan Şor, au votat o declaraţie în Parlament privind „caracterul captiv al Curţii Constituţionale”, prin care au solicitat demisia a trei judecători ai Curţii Constituţionale care au votat în favoarea avizului pentru dizolvarea Parlamentului. Este vorba despre preşedintele CCM, Domnica Manole, şi judecătorii Liuba Şoba şi Nicolae Roşca.

Înţelegând că declaraţia respectivă nu are efecte juridice, socialiştii au mers mai departe. Deputatul Vasile Bolea a prezentat Parlamentului o iniţiativă prin care Domnica Manole ar fi fost revocată din funcţia de judecător al CCM. Din cauză că Parlamentul nu poate demite judecătorii constituţionali, socialiştii au anulat actual administrativ prin care Manole a fost numită în funcţie de Parlament, invocând că s-a încălcat procedura în vara anului 2019, când ea a fost numită în funcţie.

Reprezentanţii PAS, PDM şi ai Platformei DA nu recunosc revocarea din funcţie a Domnicăi Manole şi spun că actul votat de Parlament nu are efecte juridice. Cu toate acestea, majoritatea parlamentară consideră că Manole a fost demisă. Mai mult, Parlamentul a numit deja un alt judecător la CCM, fiind vorba despre Boris Lupaşcu, fost procuror şi actual avocat. Acesta a depus jurământul în faţa Parlamentului, în lipsa membrilor CSM şi a preşedintelui ţării, Maia Sandu.

Pe acest fundal, liderul PAS, Igor Grosu, a chemat oamenii în stradă, în faţa Curţii Constituţionale, pentru nu-i permite lui Igor Dodon „să forţeze intrarea în Curtea Constituţională”. „Îndemn toţi cetăţenii, acum venim cu toţii la CCM. Mă adresez şi altor partide să facă acelaşi lucru. PSRM, Dodon, Şor, Plahotniuc au ales calea confruntării, este calea cea mai proastă. Noi ne vom apăra instituţiile statului şi CCM, iar ei nu fac altceva decât să fugă de alegeri anticipate”, a spus Grosu.

La ora 15.30, zeci de simpatizanţi ai Platformei DA şi PAS s-au adunat la un protest în faţa Curţii Constituţională. Prin această acţiune, cele două partide încearcă să nu-i permită noului judecător să intre în instituţie.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite