Politică

articolul anterior articolul urmator

Ion Chicu: Implementarea Acordului de Asociere cu UE constituie o prioritate

2
16 Nov 2019 11:57:48
Autor: Iurii Botnarenco

Guvernul se angajează să acţioneze în conformitate cu Planul de acţiuni pentru implementarea Acordului de Asociere. Totodată, relaţiile cu Uniunea Europeană şi implementarea Acordului de Asociere rămân o prioritate majoră pentru Guvern. Declaraţiile în acest sens au făcute de către premierul Ion Chicu la întrevederea pe care a avut-o cu ambasadorii acreditaţi în Republica Moldova, transmite IPN.

Într-un comunicat de presă al Guvernului se menţionează că Ion Chicu a asigurat că executivul va fi plenar angajat în realizarea reformelor în conformitate cu Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. „Acţiunile noastre de promovare a reformelor se vor desfăşura în cadrul legislativ, consultând opinia organizaţiilor precum Comisia de la Veneţia, OSCE, UE”, a notat premierul.

Şeful cabinetului de miniştri a menţionat că Guvernul va asigura o comunicare echilibrată cu toţi partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova şi se va concentra pe dezvoltarea ţării. „Ne dorim continuitatea unui dialog politic, economic, cultural şi umanitar pro-activ al Republicii Moldova în capacitatea sa de subiect al relaţiilor şi dreptului internaţional cu toate statele comunităţii internaţionale, în prim plan cu partenerii strategici şi tradiţionali ai ţării noastre”, a spus Ion Chicu.

În comunicat se mai spune că reprezentanţii misiunilor diplomatice acreditate la Chişinău au apreciat hotărârea şi determinarea cu care noul executiv s-a angajat să pună în aplicare programul stabilit şi au declarat ca vor continua să sprijine schimbările întru beneficiul cetăţenilor.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

zbucium ion
18.11.2019, 06:38:51

Una e sa declare si alta sa se faca. La Summitul al V-lea al Parteneriatului Estic (PaE) de la Bruxelles din 24 noiembrie 2017 celor 3 state care au ratificat Acordurile de Asociere (AA) cu UE - Ucrainei, Georgiei si R.Moldova li s-a propus sa treaca la o forma mai avansata de integrare cu UE si anume de cea a Parteneriatului Estic Plus (Pa+), care presupune pregatirile necesare si aderarea la Uniunea Energetica, Uniunea Digitala, Uniunea Vamala a UE, la spatiul telefoniei mobile fara taxe la roaming si, treptat, si la spatiul Schengen. Daca Ucraina inca in 2013 s-a interconectat cu reteau energetica si cea de gaze a UE prin gazoductele sale cu Polonia, Ungaria si Slovacia in 100 de zile, apoi R.Moldova nu s-a interconectat nici intr-un an si nici in 6 ani pana in prezent, ceea ce punein pericol INDEPENDENTA sa ENERGETICA si posibilitatea de a adera la Uniunea Energetica a UE. Curand, statele din Balcani de Vest vor adera la Uniunea Europeana si urmatoarele candidate de a primi invitatia de aderare din partea UE ar trebui sa fie unele state din Parteneriatului Estic, inclusiv R.Moldova, dar pentru a nu pierde sansa e absolut necesar sa fie dusa la bun sfarsit implementarea AA, reformele necesare in toate sectoarele, cresterea PIB-ului, a exporturilor si a veniturilor la buget.

0 (2 voturi)
Coco
18.11.2019, 12:18:49

Aha! Pleaca la Maskva ca sa se informeze cum poate fi aprofundat Acordul de Asociere.

+2 (2 voturi)
Modifică Setările