Ion Chicu se justifică: Comentariul meu în mod eronat a fost catalogat denigrator la adresa României

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Chicu gov.md

Premierul Ion Chicu a avut o întrevedere luni, 25 mai, cu ambasadorul României la Chişinău, Daniel Ioniţă. Prim-ministrul a oferit inclusiv explicaţii despre mesajul său, de pe Facebook, în care l-a atacat pe eurodeputatul român Siegfried Mureşan, fapt ce a stârnit un scandal diplomatic între Bucureşti şi Chişinău.

„Am ţinut să-i exprim Domnului Ambasador regretul pentru modul cum a fost interpretat şi apreciat unul din comentariile mele pe reţelele de socializare, care (în opinia mea) în mod absolut neîntemeiat şi eronat a fost catalogat drept denigrător în adresa României. Am tot respectul şi admiraţia pentru poporul român, care ca şi cetăţenii din Republica Moldova merită o viaţă cu mult mai bună. Totodată, cred că oficialii guvernamentali din ambele state trebuie să se preocupe de soluţionarea problemelor în propria ţară”, a scris Ion Chicu pe pagina sa de Facebook.

Premierul a spus că în cadrul discuţiei cu diplomatul român a vorbit şi „despre consolidarea parteneriatului strategic dintre Republica Moldova şi România”.

„Acest parteneriat dintre două state independente şi suverane trebuie să se bazeze pe respect reciproc şi nu poate admite imixtiuni politice în treburile interne ale unui stat sau altul. Mi-am exprimat opinia, că acţiunile bazate pe preferinţele politice ale exponenţilor partidelor aflate la putere într-un moment dat la Bucureşti sau Chişinău, cu atât mai mult aprecierile publice privind nivelul de seriozitate sau performanţă a unui guvern sau altuia, nu-şi pot avea locul în relaţiile şi dialogul dintre două ţări prietene”, a precizat Chicu.

Şeful Guvernului a dat de înţeles că nu europarlamentarii sunt cei care trebuie să dea aprecieri evoluţiei reformelor din R.Moldova.

„Republica Moldova şi România au încă foarte multe de făcut pentru a îmbunătăţi viaţa oamenilor, care trăiesc în aceste două ţări. Cred că cele mai mari restanţe în acest sens sunt la capitolul combaterea corupţiei, flagel care afectează enorm concetăţenii mei din ambele ţări. Despre amploarea acestui fenomen relatează organizaţii internaţionale de specialitate, ambasadori acreditaţi în ambele capitale, Uniunea Europeană etc”, a mai spus Chicu.

MAE de la Bucureşti a reacţionat la afirmaţiile lui Ion Chicu, considerându-le denigratoare şi inadecvate în contextul actual al pandemiei în care România a ajutat Republica Moldova. Totodată, ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, a discutat deja cu omologul său de la Chişinău pe acest subiect, iar ambasadorul Moldovei a fost convocat la Minister.

Premierul Ion Chicu a venit cu o reacţie dură la adresa eurodeputatului român Siegfried Mureşan, după ce acesta a declarat că „Guvernul Republicii Moldova eşuează în gestionarea crizei COVID-19 fiindcă a eşuat şi în implementarea reformelor”.

Lidera PAS, ex-premierul Maia Sandu, a declarat că „Guvernul lui Dodon a întrecut orice măsură, atacurile de azi ale lui Chicu demonstrează lipsă de respect atât faţă de România, cât şi faţă de cetăţenii Republicii Moldova”.

Raportorul Parlamentului European pentru Republica Moldova, europarlamentarul grupului Renew Europe, Dragoş Tudorache, consideră că atacul premierului moldovean, Ion Chicu, făcut la adresa eurodeputatului Siegfried Mureşan reprezintă o comandă politică venită de pe alte meleaguri.

Partidul Unităţii Naţionale (PUN), condus de deputatul Octavian Ţîcu, cere demisia premierului R.Moldova, Ion Chicu, pentru atacul făcut la adresa eurodeputatului român Siegfried Mureşan.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite