Ion Chicu: Nu e nevoie de o reformă a justiţiei pentru a „vindeca” acest sector

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Chicu gov.md

Premierul Ion Chicu consideră că nu e nevoie de o reformă a justiţiei pentru a „vindeca” acest sector. Potrivit lui, „vindecarea” sectorului poate avea loc şi cu instrumentele actuale, până se va ajunge la un mecanism de evaluare externă a judecătorilor, transmite IPN.

Prezentând în faţa presei raportul la 100 de zile de activitate a executivului (după ce a eşuat în intenţia de a-l prezenta în plenul Parlamentului), Ion Chicu şi-a exprimat speranţa că, odată cu restabilirea funcţionalităţii, Consiliul Suprem al Magistraturii, dar şi Procuratura vor putea să joace un rol important în combaterea corupţiei printre judecători. Potrivit lui, în mod special, organele statului „se vor ocupa de judecătorii pentru care Moldova plăteşte deja sute de milioane de lei ca urmare a deciziilor CEDO”.

„Am văzut că, după cele 70 de milioane de lei venite spre plată săptămâna asta, ca urmare a pierderii cauzei tocmai în 2011, din urmă vin sume şi mai mari. Încă mai mari crime făcute de judecători, încă mai scump ne vor costa. Cine trebuie să le plătească pentru mine e clar şi am declarat asta”, a menţionat premierul.

Ion Chicu mizează pe susţinerea deputaţilor când Guvernul va veni cu proiectul de modificare a legislaţiei, aşa ca „judecătorii să nu-i mai poată apăra pe cei care au prejudiciat cu milioane statul, blocând acţiunile în regres ale Ministerului Justiţiei”. Premierul a ţinut să sublinieze că nu toţi judecătorii sunt corupţi şi mulţi dintre ei merită respectaţi.

Conceptul de reformă a justiţiei trebuie consultat pe larg cu societatea civilă, partidele politice, profesioniştii din domeniu, partenerii de dezvoltare, spune şeful executivului. „Peste câteva zile, vom organiza cu suportul partenerilor din Consiliul Europei, UE, SUA şi alţii un eveniment de consultare a conceptului de reformă, sub auspiciul premierului”, a spus prim-ministrul. Organele competente ale statului se vor preocupa de verificarea integrităţii şi corespunderii cheltuielilor judecătorilor cu veniturile oficial declarate.

Premierul declară că a elaborat şi promovat prin Guvern proiecte de modificare a legislaţiei şi Constituţiei, menite să reducă posibilitatea implicării politicului în justiţie. „De exemplu, am votat excluderea ministrului justiţiei din CSM, am redus competenţele preşedintelui ţării la numirea judecătorilor”. Premierul speră că aceste modificări vor fi susţinute şi de Parlament.

https://www.ipn.md/ro/ion-chicu-nu-e-nevoie-de-o-reforma-a-7965_1071674.html

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite