Politică

articolul anterior articolul urmator

Ion Chicu, către opoziţie: Îi îndemn să nu fraudeze alegerile prin insinuări că alegerile se fraudează

1
21 Sep 2020 09:39:10
Autor: Iurii Botnarenco

Premierul Ion Chicu a dat asigurări că Guvernul face tot ce este posibil pentru ca alegerile prezidenţiale din 1 ianuarie să se desfăşoare în mod democratic şi cu respectarea tuturor standardelor internaţionale. Totodată, prim-ministrul a avertizat politicienii din opoziţie să înceteze să lanseze acuzaţii la adresa Comisiei Electorale Centrale, precum că autorităţile ar încerca să fraudeze scrutinul.

„Unele forţe politice continuă atacurile asupra CEC - neîntemeiate, în opinia mea. De aceea, fac un îndemn către politicieni - să nu fraudeze alegerile prin insinuări că alegerile se fraudează. Şi conducerea, şi membrii CEC au fost aleşi anul trecut. Nu este o Comisie Electorală aleasă acum pentru alegerile respective. De aceea, atunci când unii politicieni iese cu insinuări, cu învinuiri despre fraudare, să aducă probe şi să-şi dea seama la ce pot aduce asemenea insinuări”, a declarat Ion Chicu luni, 21 septembrie, într-un briefing de presă.

Chicu a menţionat că a informat ambasadorii străini despre aceste „atacuri periculoase asupra CEC”.

„Ne dorim ca toţi cetăţenii să-şi poată exercita acest drept constituţional, inclusiv acei care nu se află pe teritoriul R. Moldova, adică diaspora. MAE se preocupă de identificarea spaţiilor pentru secţiile electorale peste hotare. Este clar că avem o provocare majoră în legătură cu pandemia. Mai multe ţări europene sunt afectate de acest val de pandemie. În această situaţie pot apărea unele dificultăţi în permisiunea de a deschide aceste birouri electorale, dar îi asigur pe toţi cetăţenii că noi depunem tot efortul ca toţi să aibă dreptul la vot”, a subliniat premierul.

El a mai comunicat că secţiile de votare care anterior erau deschise în grădiniţe şi cămine studenţeşti vor fi amplasate în alte instituţii, care încă urmează a fi stabilite.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Coco
22.09.2020, 21:23:04

Si asta o fi insinuare. Pe teritoriul Rusiei s-au constituit 38 de sectii de votare. CEC ar putea să trimită până la 190 de mii de buletine de vot, cu o medie de maximum 5 mii la secție. Sa zicem ca din prudenta fiind in desfasurare si aventura Lukasenko nu vor fi chiar 190 de mii dar siguranță vor fi trimise cel puțin 100 de mii de buletine. Si daca ne amintim că diferența între Igor Dodon și Maia Sandu în cadrul alegerilor din 2016 a fost de sub 70 de mii de voturi normal ca sunt de înțeles semnalele de alarmă în privința fraudării alegerilor daca ne mai uitam si cum crestea dorinta de plimbare cu autobuzul a transnistrenilor in ziua de votare.

Modifică Setările