Ion Chicu: Povara în achitarea garanţiilor de stat către BNM ar putea fi redusă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Chicu

Premierul Ion Chicu anunţă că povara Guvernului privind deservirea garanţiilor de stat emise pentru acoperirea fraudei bancare ar putea fi redusă. Banca Naţională şi Ministerul Finanţelor urmează să elaboreze un mecanism în acest sens. Despre aceasta s-a discutat în cadrul şedinţei recente a Consiliului Suprem de Securitate (CSS). Astfel, Ion Chicu a anunţat că Guvernul ar putea economisi aproximativ 600-700 de milioane de lei, transmite IPN.

„O decizie foarte importantă luată în cadrul CSS se referă la întreprinderea unor paşi concreţi pentru reducerea poverii asupra bugetului din cauza deservirii garanţiilor pe care le-a oferit executivul pentru acoperirea fraudei bancare”, a declarat Ion Chicu în cadrul emisiunii „Glavnîi vopros” de la postul de televiziune NTV Moldova.

Potrivit lui, actualmente, Guvernul achită aproximativ 1,3-1,4 miliarde de lei în fiecare an pentru stingerea datoriei pe care şi-a asumat-o prin emiterea garanţiilor de stat. „Jumătate din sumă este partea de bază a datoriei şi jumătate constituie dobânda pe care o plătim. Noi ne-am înţeles că Banca Naţională şi Ministerul Finanţelor, în termeni restrânşi, vor veni cu un mecanism pentru ca Guvernul să nu aibă cheltuieli atât de mari cel puţin în ceea ce priveşte dobânda pe care o plăteşte. Eu sunt sigur că vom găsi acest mecanism”, a explicat prim-ministrul.

Astfel, bugetul ar urma să economisească aproximativ 600-700 milioane de lei.

Totodată, şeful cabinetului de miniştri a explicat că actualul Guvern îşi doreşte ca în 2020 să dea un impuls economiei, astfel încât în 2021 creşterea economică să fie de 9-10%. Potrivit lui, este un obiectiv absolut realizabil. Premierul spune că acest lucru poate fi făcut prin investiţii serioase în infrastructură, ceea ce face parte din planurile Guvernului. „Anul viitor, la cele patru miliarde de lei care sunt prevăzute în buget, vrem să adăugăm în sectorul infrastructurii proiecte în sumă de circa 300 milioane de dolari. Aceasta înseamnă 5,3 miliarde de lei suplimentar. Pentru acest scop noi deja am inclus în buget o parte din această sumă. Imediat ce proiectul bugetului va fi publicat în Monitorul Oficial, eu cred că aceasta va fi pe 20-21 decembrie, imediat vom lansa procesul de achiziţii publice care durează 70-80 de zile”, a notat Ion Chicu.

Premierul se arată convins că procesul de contractare a companiilor care se vor ocupa de dezvoltarea infrastructurii, cel mai probabil de peste hotare, ar trebui să se încheie în luna martie. Ion Chicu anunţă că deja există documentaţia pentru reparaţia a câtorva sectoare care însumează circa 350 de kilometri de drum.

Totodată, şeful cabinetului de miniştri susţine că aceste investiţii în infrastructură vor majora datoria externă a Republicii Moldova de la 25% la 32% din Produsul Intern Brut. „În schimb, vom avea drumuri. Dacă nu vom face acest lucru, peste cinci ani, oricum vom ajunge la 35% datorie externă şi nu vom avea infrastructură, „doar vom consuma credite”, menţionează premierul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite