Politică

articolul anterior articolul urmator

Ion Chicu: Toate proiectele sociale au acoperire financiară

0
19 Nov 2019 18:51:47
Autor: Iurii Botnarenco

„Toate proiectele sociale, care au fost ieri (18 noiembrie, n.r.) anunţate, au acoperire financiară în bugetul pentru anul 2019”, susţine premierul Ion Chicu. Potrivit şefului executivului, cu excepţia majorării de salariu, costul celelalte proiecte constituie în jur de 1,1 miliarde de lei, transmite IPN.

„Toate aceste proiecte au fost prevăzute şi incluse în proiectul bugetului, este acoperire. Încă 1,125 miliarde va costa majoarea salariilor, conform Legii 270, în sectorul bugetar. Vreau să vă anunţ că această majorare nu este decisă acum, această majorare a fost planificată în decembrie 2018”, a declarat Ion Chicu pentru presă după şedinţa executivului.

Potrivit premierului, atunci a fost prevăzută majorarea treptată a salariilor în sectorul bugetar, de la 1500 valoarea minimă de referinţă în 2019, la 1700 – în 2020 şi 1900 – în 2021. „Iată acum suntem în prag de 2020, valoarea minimă de referinţă de bază se va majora după cum este planificat”, a precizat şeful executivului. Majorările de salarii vor fi în medie de 10%, iar pentru unele categorii chiar şi până la 30%.

„Nu este necesar să majorăm impozitul, nu este necesar să sporim povara fiscală pe agenţii economici, pe cetăţeni. Aceste sume sunt planificate demult. Încă o dată vreau să vă spun: creşterea la capitolul venituri şi cheltuieli în 2020, faţă de 2019, este exact aceeaşi în cifre absolute ca şi creşterea din 2019 faţă de 2018 şi aşa mai departe. Nu este nimic extraordinar. Sunt prognoze care reis din indicatorii macroeconomici în ultimii ani şi eu vă asigur că speculaţiile care se fac în privinţa unui deficit nu sunt întemeiate”, a mai spus premierul Chicu. Şeful executivul a precizat că partea principală pentru finanţarea de cheltuieli sunt veniturile din impozite şi taxe.

Într-o conferinţă de presă, susţinută pe 18 noiembrie de şeful statului, premier şi preşedinta Parlamentului, au fost anunţate şapte iniţiative sociale, printre care acordarea a şapte sute de lei pensionarilor în ajunul sărbătorilor, indexarea de două ori pe an a pensiilor, majorări salariale pentru sectorul bugetar etc.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările