Politică

articolul anterior articolul urmator

Ion Chicu: Republica Moldova a ajuns ţară importatoare de produse agricole

2
22 Jan 2020 08:55:09
Autor: Iurii Botnarenco

Premierul Ion Chicu susţine că Republica Moldova a ajuns la situaţia în care din ţară agricolă a ajuns ţară importatoare de produse agricole. Şeful cabinetului de miniştri cataloghează această situaţie drept gravă şi susţine că trebuie întreprinse acţiuni ce ar dezvolta acest domeniu, inclusiv de a subvenţiona corespunzător sectorul, transmite IPN.

Premierul spune că a solicitat colegilor din Guvern să facă o analiză a primelor zece poziţii de produse alimentare pe care Republica Moldova le importă şi concluzia este că ţara importă produse elementare în sumă de două miliarde de lei. 

„Aceasta este o situaţie pe care trebuie să o gestionăm şi să schimbăm lucrurile”, a declarat Ion Chicu în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune Moldova 1.

Potrivit lui, statul nu stabileşte preţurile nici pentru produsele alimentare, nici pentru alt gen de produse, cu excepţia celor care sunt reglementate de Agenţia Naţională de Reglementare în Energetică. 

„Noi am creat în cadrul Guvernului acum un grup de lucru de monitorizare a evoluţiei preţurilor. Acolo unde vom vedea că preţurile se majorează neîntemeiat, vom interveni. Instrumentul aflat în arsenalul statului este Consiliul de Concurenţă, ca să vedem dacă nu a fost vreo acţiune concertată, dar în alte cazuri – este economie de piaţă, agenţii economici stabilesc preţurile în funcţie de cerere, ofertă şi costuri. Noi trebuie să facem aşa încât pe piaţa noastră să fie ofertă suficientă, să nu fie create deficite artificiale. Anume cu aceasta se va ocupa această comisie”, a afirmat prim-ministrul.

În ceea ce priveşte majorarea preţurilor pentru călătoriile cu transportul interurban, Ion Chicu spune că solicitările de majorare sunt înaintate de către transportatori de ani la rând şi că aceştia au adus argumente de ce tariful trebuie să crească. 

„Ei au venit cu argumente şi au arătat cât trebuie să fie tariful. Au venit cu solicitare de majorare de până la 90 de bani per kilometru, partea Guvernului a discutat cu ei, am argumentat şi majorarea a fost cu 12 bani, de la 48 la 60 de bani pentru prima categorie”, a explicat premierul. Potrivit lui, transportatorii ameninţau cu greve şi suspendarea activităţii.

https://www.ipn.md/ro/ion-chicu-republica-moldova-a-ajuns-tara-importatoare-de-7965_1070967.html

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Mandrean Paul
22.01.2020, 11:59:23

Chicu, aceasta coada de topor a rusilor in Basarabia. Iar suina dodon este un alt tradator de neam si tara.

Dănănae Dumitru
22.01.2020, 13:14:19

in timp ve rusea pune bete in roata si enmbargo exportului moldovenesc, ei vind de 2 ori mai multe produse alimentare in Moldova fara bariere din partea noastra. chicu si dodon nu stiu? de ce nu se intlarce macar o data ca raspims la interzicerea produsului nostru un lot de a lor?