Ion Chicu: Situaţia privind finanţele publice şi bugetul este destul de complicată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Ion Chicu susţine că situaţia situaţia privind finanţele publice şi bugetul este destul de complicată, „la fel de complicată cum a fost acum o lună, două luni sau la început de an”. Chiar şi aşa, există ferma convingere că partea de venituri la bugetul de stat şi bugetul public naţional va fi completată şi vor fi asigurate toate cheltuielile, transmite IPN.

Pe conturile bugetului public naţional la 14 noiembrie erau ceva mai mult de patru miliarde de lei, a precizat Ion Chicu.

„Într-adevăr, în această pe perioadă în conturi au intrat sume semnificative din contul creditelor sau granturilor acordate de partenerii externi, inclusiv de Uniunea Europeană, Fondul Monetar Internaţional. Aceste sume au fost iniţial planificate în Legea bugetului pentru anul 2019, care a fost elaborată în toamna anului 2018. De fapt, vorbim despre o executare a bugetului, aşa cum a fost planificată, nimic suplimentar nu a venit”, a declarat premierul, după şedinţa executivului.

Ion Chicu a menţionat că partea principală a bugetului sunt veniturile provenite din taxe şi impozite pe intern. „Ne bucurăm de suportul venit de pe extern, dar trebuie să înţelegem că marea majoritate a veniturilor depind de modul în care funcţionează economia. Economia continuă să funcţioneze conform ritmurilor pe care le-am depistat în prima jumătate a anului. Deşi date statistice despre evoluţia economiei vom avea doar la 15 decembrie, pe trimestrul trei, unele evoluţii, din păcate, trezesc îngrijorare”, a spus premierul.

Cu toate acestea, afirmă Ion Chicu, există ferma convingere că partea de venituri la bugetul de stat şi bugetul public naţional va fi completată şi toate proiectele vor fi asigurate financiar, respectiv, toate cheltuielile.  

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite