Ion Chicu sugerează că şi-ar putea da demisia, dacă Parlamentul nu va susţine asumarea de răspundere a Guvernului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Chicu gov.md

Premierul Ion Chicu a dat de înţeles luni, 6 iulie, că ar putea demisiona dacă deputaţii din opoziţie din nou vor boicota şedinţa Parlamentului la care Guvernul urmează să prezinte legile pentru care şi-a asumat răspunderea în faţa Legislativului.

Ion Chicu susţine că partidele politice care boicotează şedinţele Parlamentului încalcă Legea Supremă prin faptul că nu permit Guvernului să-şi angajeze răspunderea şi poartă responsabilitatea pentru criza politică actuală.

„Nu are Maia Sandu şi nimeni altul niciun temei constituţional să blocheze activitatea Guvernului”, a afirmat Ion Chicu într-un briefing de presă.

Premierul consideră că „actualul Parlament s-a discreditat totalmente în faţa societăţii” şi că acesta trebuie dizolvat, dând de înţeles că un instrument ar fi plecarea sa din demisia şi imposibilitatea de a învesti un alt Guvern.

„Obiectivul principal este de a dizolva acest Parlament, utilizând orice cale legală posibilă. De aceea, o să urmărim ce se va întâmpla astăzi la ora 14.00, iar ulterior în funcţie de comportamentul acestor politicieni vom decide cum mergem mai departe”, a spus Chicu.

Amintim că două şedinţe ale Parlamentului de săptămâna trecută, unde urma să fie examinată asumarea de răspundere a Guvernului pentru modificarea Legii nr. 270 din 2018, privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, au fost amânate din lipsă de cvorum. Următoarea şedinţă va avea loc luni, 6 iulie.

Igor Dodon susţine că „întreaga societate asistă în aceste zile la blocarea activității Parlamentului, în momentul în care Guvernul dorește să pună în aplicare pachetul de legi sociale prin care să fie susținute financiar mai multe categorii importante de cetățeni”.

Lidera PAS, Maia Sandu, a reiterat poziţia formaţiunii sale că PAS este gata să voteze legile pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea, însă doar dacă acestea vor trece prin procedură parlamentară şi nu prin asumare de răspundere.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite