Ion Dron explică de ce Maia Sandu nu se implică în problema gazelor: Criza energetică îi ştirbeşte din popularitate VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Maia Sandu
Preşedintele Maia Sandu

Expertul economic Viorel Gârbu califică drept „stângace” negocierile dintre Chişinău şi Moscova privind semnarea unui nou contrat de achiziţie a gazului. Potrivit economistului, Republica Moldova, prin achiziţiile la preţuri exorbitante din ultima perioadă, îi transmite Gazpromului mesajul că Republica Moldova îşi permite să achite un preţ de piaţă pentru gazele naturale, notează IPN.

În acelaşi timp, avocatul Ion Dron spune că în negocierile cu Rusia ar fi oportună implicarea preşedintelui Maia Sandu.

Ion Dron spune că retorica autorităţilor privind „relaţia comercială” dintre Moldovagaz şi Gazprom este una păguboasă pentru Republica Moldova, întrucât în negocierile cu Moscova factorul politic a fost întotdeauna unul dominant. Potrivit juristului, preşedintele Maia Sandu ar încerca să se disocieze de criza energetică cu care se confruntă Republica Moldova.

„Din punct de vedere politic, Maia Sandu are o problemă care o domină permanent. E vorba de rating. Ea îşi face griji de viitorul său politic, ea nu a ieşit acum în faţă, fiindcă această situaţie îi erodează din imagine. Ea va veni cu fanfara abia când se va semna un contract oficial. Dar, deocamdată, orice ieşire publică la acest subiect, îi afectează ratingul. Dar adevăratul lider este cel care gestionează o situaţie de criză”, a spus Ion Dron în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la N4.

În acelaşi timp, expertul economic Viorel Gârbu se arătă nedumerit de decizia autorităţilor de a procura gaze naturale la preţul de piaţă, în condiţiile în care la discuţiile cu Gazprom, negociatorii noştri insistă pe un preţ preferenţial.

„Natalia Gavriliţa a recunoscut că preţul e cel de pe piaţă şi e în jur de 1000 de dolari. Lucrurile sunt complicate şi autorităţile nu vor să recunoască performanţa pe care au înregistrat-o şi anume acest preţ atât de mare. Sunt nişte negocieri stângace cu Federaţia Rusă cu argumentul de bază că suntem săraci şi să  ne vândă gaz la limita capacităţii noastre de cumpărare. În paralel, facem achiziţii foarte scumpe, luxoase chiar. Frica mea este că noi suntem prinşi într-un joc mai complex pe care nu-l controlăm şi ne lăsam conduşi de diverşi curenţi politici care trec prin regiune. Ne lăsam antrenaţi în jocuri geopolitice, şi asta reprezintă un risc”, a spus economistul Viorel Gârbu.

Criza energetică a determinat Parlamentul de la Chişinău să instituie stare de urgenţă la nivel naţional pentru o perioadă de 30 de zile. Pe perioada stării de urgenţă a fost simplificată procedura de achiziţie a gazelor naturale, iar compania de stat Energocom a fost mandatată să procure gaze naturale de pe piaţa internaţională. Contractele pentru primele două achiziţii a câte un milion de metri cubi de gaze naturale au fost semnate cu compania PGNiG din Polonia şi compania Vitol din Olanda.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite