„Procurorul general nu a fost nici reţinut, nici arestat. El a fost sechestrat. Pornind de la acest fapt că nu a fost nici reţinut, nici arestat, dar a fost sechestrat, lucru pe care îl practică doar bandiţii atunci când vor să şantajeze pe cineva pentru a obţine bunuri sau informaţii. Asta s-a produs în R. Moldova, pe 5 octombrie, cu ajutorul mascaţilor trimişi de Maia Sandu în procuratura generală”, a declarat ion Dron în emisiunea sa de pe Facebook.
Dron a afirmat că, pentru prima oară în 30 de ani de la independenţă, se simte îngrozit de ceea ce se întâmplă astăzi în ţară.
„Nu ma simt în siguranţă, eu, om care activez în sistemul justiţiei. Fiindcă o astfel de manifestaţie, în afara legii, în afara Constituţiei pe care a demonstrat-o Maia Sandu, nu am avut niciodată”, a spus Dron.
Procurorul General suspendat, Alexandr Stoianoglo, a fost reţinut marţi pentru 72 de ore. Procurorul de caz, Victor Furtună, a cerut 30 de zile de arest pentru Stoianoglo, iar cererea sa va fi examinată vineri la Judecătoria Chişinău, sediul Ciocana.
Precizăm că preşedintele Maia Sandu a semnat decretul de numire a lui Dumitru Robu în funcţia de procuror general interimar, după ce Consiliul Superior al Procurorilor l-a propus pe acesta pentru funcţia respectivă, odată cu suspendarea lui Stoianoglo din funcţie.
Dumitru Robu a devenit cunoscut opiniei publice după ce a instrumentat dosarul penal deschis pe numele ex-primarului de Chişinău Dorin Chirtoacă, în cazul parcărilor cu plată din Capitală.
Alexandru Stoianoglo a fost suspendat din funcţie marţi, 5 octombrie, după ce pe numele lui a fost pornită urmărirea penală de către procurorul Anticorupţie, Victor Furtună, care a fost împuternicit de Consiliul Superior al Procurorilor să examineze aspectele invocate de deputatul PAS Lilian Carp cu privire la activitatea şefului Procuraturii.
La scurt timp, Stoianoglo a fost reţinut de ofiţerii SIS, iar la sediul Procuraturii au avut loc percheziţii.
Subiectul a fost examinat în şedinţă extraordinară, la care a venit şi procurorul general, Alexandr Stoianoglo, dar nu i s-a permis să-şi prezinte poziţia. Ministrul justiţiei, Sergiu Litvinenco, a invocat faptul că venirea procurorului este neregulamentară, întrucât pentru invitarea procurorului au votat numai patru membri CSP din nouă.
Procurorul general, Alexandru Stoianoglo, a adus o serie de acuzaţii actualei guvernări luni, 4 octombrie, într-o conferinţă de presă. Potrivit lui, Partidul Acţiune şi Solidaritate a pus la cale discreditarea sa, prin care urmăreşte demiterea lui din funcţia de şef al Procuraturii.
Alexandru Stoianoglo a prezentat probe care arată că fostul şef al Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, are legături cu Maia Sandu şi Partidul Acţiune şi Solidaritate. În acest sens, Stoianoglo a făcut public mai multe înregistrări telefonice, care au fost realizate cu suportul experţilor EUROPOL şi care indică faptul că „Morari s-a aflat într-o comunicare strânsă cu reprezentanţii puterii”.
În plus, Stoianoglo susţine că Morari s-a aflat în legături strânse şi cu fostul ambasadorul al UE în Moldova, Peter Michalko, căruia i-a oferit ilegal informaţii din cadrul Procuraturii, în schimb, oficialul european i-ar fi oferit sprijin public lui Morari şi i-a asigurat prezenţă în mass-media.
Adauga Comentariu
Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos
Varianta 1
Autentificare cu contul adevarul.ro
Varianta 2
Autentificare cu contul de Facebook
1 Comentariu
Sortare: Cronologic · Dupa popularitate
Sechestrat de SIS, ca profesorii turci? Debitezi prostii Dron Neon! Bine că nu i-au pus cătușe, că trebuiau să o facă! E în gașca devalizatorilor miliardului, cu certitudine, dacă a semnat amendamentul ilegal!