Politică

articolul anterior articolul urmator

Ion Tăbârţă: Există foarte multă confuzie faţă de alegerile din 24 februarie

3
18 Jan 2019 13:37:17
Autor: Iurii Botnarenco
FOTO IPN
FOTO IPN

Există foarte multă confuzie faţă de alegerile din 24 februarie. Deşi a fost schimbată legislaţia electorală, deocamdată nu se observă îmbunătăţiri. Procesul electoral a fost personalizat în detrimentul partidelor politice. Opiniile aparţin expertului IDIS „Viitorul”, Ion Tăbârţă, şi au fost exprimate în cadrul emisiunii „15 minute de realism economic”, transmite IPN.

Expertul menţionează că o parte dintre cetăţeni ştiu că s-a schimbat sistemul electoral, dar nu ştiu ce anume. Deşi mulţi cunosc de circumscripţiile electorale, nu cunosc în ce circumscripţie sunt şi care sunt candidaţii. În localităţile din ţară lucrurile sunt mai simple pentru că oamenii cunosc unde trebuie să voteze, de aceea mai puţin contează numărul circumscripţiei. Cu totul altfel stau lucrurile stau în municipiul Chişinău, unde mulţi cetăţeni nu cunosc din ce circumscripţie fac parte, nu mai spunem de concurenţii electorali.

Potrivit lui Ion Tăbârţă, ca să amplifice confuzia, partidul de guvernământ a introdus iniţiativa de organizare a referendumurilor consultative. Prima întrebare este dacă alegătorul este de acord cu reducerea numărului de deputaţi şi a doua vizează revocarea din funcţie alesului poporului.
 
„Vedem că majoritatea actorilor politici ignoră acest referendum, iar cetăţenii nu pătrund în esenţă şi la sigur nu vor fi întrebaţi la urnele de vot dacă doresc sau nu să participe la referendum. Pur simplu li se vor da buletinele de vot în mână”,  declarat Ion Tăbârţă.

Potrivit expertului, la precedentele alegeri se discuta despre programe electorale, ideologie şi programe economice. Disputa se ducea între partidele politice, politicienii fiind reprezentanţii formaţiunilor. În prezent, situaţia s-a schimbat, partidele au devenit o anexă pentru liderii politici care au schimbat accentele procesului politic. În opinia sa, este o schimbare totală a logicii funcţionării procesului politic. Schimbarea accentelor nu a dus la creşterea funcţionării instituţiilor statului. Ba dimpotrivă, s-a dat amplificat impresia că Republica Moldova este considerată drept un stat captiv, explicată prin faptul că funcţionalitatea instituţiilor statului a fost subordonată intereselor unor politicieni.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Gheorghe Moldoveanul
18.01.2019, 14:41:25

IDIS Viitorul știe ce să afirme, manipulare și propagandă, slujind binomului PAScuDA, evident că au să critice votul mixt, pentru că Muia pur și simplu n-are oameni pe circumscripții.

-1 (1 vot)
Maria Lazăr
18.01.2019, 17:18:24

Dapoi cum, 65% din cetățeni și-au dorit acest lucru și acum nu știe nimeni, prostii lansate de cretini, da nu experți, a fost ăsta prin satele din țară și a discutat cu oamenii despre asta??? nu, așa vor ei să buimăcească lumea

-1 (1 vot)
giulianni_007
19.01.2019, 00:23:52

@Lazar Maria,troll pdm-ist,societatea civila nu a fost intrebata daca doreste vot mixt,MINCINOASO!!!Nici recomandarea Comisiei de la Venetia anti-vot-mixt nu a fost respectata!!@Moldovene tot troll pdm-ist,oamenii nu sint prosti,cunosc cine e seful tau Plahotniuc s-au saturat de el si nu-i va vota oamenii lui si nici pe ceilalti tot ai lui asa zisii independenti!!!