Irina Vlah a fost învestită în funcţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
irina vlah

Başcanul reales al Găgăuziei, Irina Vlah, a depus jurământul de învestire în funcţie în seara zilei de vineri, 19 iulie. Ceremonia a avut loc în cadrul unei şedinţe extraordinare a Adunării Populare, transmite IPN.

În discursul său, Irina Vlah a menţionat că are drept prioritate pe perioada mandatului reîntoarcerea în Găgăuzia a locuitorilor plecaţi, implementarea proiectelor de infrastructură la scară largă în regiune, creşterea veniturilor reale ale populaţiei, lansarea unor noi programe şi extinderea acoperirii programelor sociale existente.

Başcanul a cerut clasei politice din Găgăuzia să se retragă din confruntarea politică şi să-şi îndrepte eforturile spre a îmbunătăţi situaţia socio-economică din Găgăuzia. „E timpul să acţionăm! Vom construi cu siguranţă aeroportul din Ceadîr-Lunga şi centrala din Vulcăneşti, indiferent de atitudinea scepticilor. Lansarea acestor obiective va da un imbold imens dezvoltării economice a întregii regiuni”, a declarat Irina Vlah.

|

Prezent la eveniment, preşedintele Igor Dodon şi-a exprimat convingerea că faptele bune în Găgăuzia vor continua, iar locuitorii din regiune vor trăi mai bine. „Consider că această regiune a obţinut o nouă şansă de a face viaţa oamenilor mai prosperă, la fel cum şi Republica Moldova a obţinut o nouă şansă de dezvoltare, datorită consensului stabilit între forţele politice, pentru prima dată în istoria ţării”, a spus şeful statului.

Igor Dodon a remarcat că la 30 iunie cetăţenii din regiune au făcut o alegere corectă, deoarece pe parcursul celor patru ani de mandat precedent Irina Vlah s-a manifestat ca un manager profesionist. „Ţin să menţionez că în primii patru ani de activitate a Irinei Vlah veniturile în bugetul UTA Găgăuzia au crescut de 1,6 ori, depăşind suma de 826 de milioane de lei. Volumul veniturilor proprii a crescut de 1,9 ori şi a depăşit 409 milioane de lei”, a spus preşedintele.

În discursul său, preşedintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a felicitat locuitorii regiunii autonome cu ocazia realegerii Irinei Vlah în funcţia de başcan. Potrivit Zinaidei Greceanîi, sub conducerea başcanului, Găgăuzia a cunoscut o dezvoltare continuă, „Irina Vlah este un conducător de generaţie nouă, iar rezultatele activităţii ei în Găgăuzia sunt un exemplu excelent pentru întreaga ţară”.

„Irina Vlah şi echipa sa au arătat că este posibilă dezvoltarea regiunii nu pe seama banilor furaţi de la oameni, ci prin muncă asigură şi dedicată, prin atragerea investiţiilor atât din Est, cât şi din Vest, prin dezvoltarea sistematică a relaţiilor Găgăuziei cu partenerii externi. Şi dacă acest lucru a reuşit în Găgăuzia, sunt sigură că poate fi realizat şi în alte regiuni ale Moldovei”, a spus preşedintele Parlamentului.

Premierul Maia Sandu a remacat că Irina Vlah a făcut multe pentru dezvoltarea Găgăuziei, doar că în faţă mai este o sarcină grea, şi anumea cea de a crea structurile de stat care vor lucra în interesul oamenilor. „Noi avem scopuri comune şi suntem obligaţi să creem pentru cetăţenii noştri un stat liber, care ar oferi şansa la dezvoltare pentu toţi locuitorii ţării”, a spus Maia Sandu. Potrivit premierului, Moldova, implicit Găgăuzia, trebuie „să pună punct schemelor şi folosirii instituţiiilor statului în interese personale pe teritoriul întregii ţări”.

Maia Sandu a mai spus că statutul Găgăuziei trebuie clarificat pentru că, de ani buni, acest fapt crează disonanţe în mai multe sectoare. Prim-ministrul a mai spus că este gata să lucreze, împreună cu autorităţile din Găgăuzia, la un program de dezvoltare şi extindere a limbii şi culturii găgăuziei.

Preşedintele Adunării Populare, Vladimir Cîssa, a declarat că sarcina başcanului va fi grea: va trebui să păstreze statutul Găgăuziei şi să sporească integrarea ei proporţională în structurile puterii în stat pentru participarea activă  în treburile statului în interesul poporului găgăuz.

Irina Vlah a câştigat alegerile cu circa 92% de voturi.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite