Politică

articolul anterior articolul urmator

Irina Vlah şi problema propagandei ruseşti în Găgăuzia

6
21 Mar 2015 10:13:18
George Damian

Principala problemă în Găgăuzia este faptul că limba şi identitatea găgăuză au fost date deoparte şi înlocuite cu limba rusă. Identitatea rusă nu a fost încă adoptată în totalitate de locuitorii regiunii găgăuze, procesul de asimilare naţională nu a fost încă definitivat.

Acest proces de asimilare naţională a găgăuzilor poate explica de ce actuala campanie pentru funcţia de başkan - guvernator al autonomiei s-a desfăşurat pe coordonate geopolitice. Regiunea găgăuză este ţinută în loc de probleme economice, în principal de faptul că economia zonei este predominant agricolă. De aici apare problema infrastructurii precare, a lipsei locurilor de muncă şi a sărăciei. Pierderea pieţelor de desfacere din Rusia a fost transformată de emisarii Moscovei în pârghie electorală – însă ar trebui să fim realişti: chiar dacă producătorii din regiunea găgăuză îşi vor relua exporturile către Rusia la capacitate maximă (o discriminare imposibilă în comerţul internaţional) banii obţinuţi din aceste exporturi nu ar fi de ajuns pentru ca regiunea găgăuză să devină una prosperă. Crede cineva că Moscova va lăsa ca profiturile din aceste exporturi să se întoarcă integral la Comrat? Ce capacitate de producţie agricolă are regiunea găgăuză pentru a putea realiza profituri colosale? De când producţia agricolă a devenit generatoare de astfel de profituri?
Singura şansă reală de dezvoltare a regiunii găgăuze este să îşi integreze economia cu restul Republicii Moldova – separatismul în acest domeniu va genera un scenariu asemănător cu cel al Transnistriei. Administraţia de la Tiraspol şi-a rupt economia de restul Republicii Moldova şi a ales dependenţa totală faţă de Moscova, dependenţă care acum îşi arată colţii: lipsa de finanţare rusă a transformat Transnistria într-o gaură neagră din punct de vedere economic, la un pas de incapacitate de plată.
Deşi toate acestea sunt evidente pentru orice observator realist, campania pentru funcţia de başkan a ales calea emoţiilor. Limba rusă şi aderenţa la propaganda moscovită, dominaţia mass-media rusă au făcut ca în cursa electorală de la Comrat să conteze mai mult cine are prieteni la Moscova. Poblemele reale ale regiunii au fost ignorate şi fluturarea drapelului rusesc a devenit leac pentru orice fel de dificultate. După ce va trece febra alegerilor, învingătorul va trebui să ofere răspunsuri celor care l-au votat şi se va lovi de realităţile de zi cu zi ale administraţiei publice. Greu de crezut că Rusia are la îndemână fonduri masive pe care să le investească în regiunea găgăuză – în condiţiile în care nu poate menţine pe linia de plutire regiunea transnistreană.
Viitorul başkan de la Comrat va trebui să răspundă la întrebarea: de unde vin banii? Să presupunem că Irina Vlah va câştiga alegerile şi va trebui să răspundă la întrebarea de mai înainte. Chiar dacă în campania electorală s-a afişat cu deputaţi ruşi şi a transformat drapelul Moscovei în eşarfă, Irina Vlah va descoperi destul de repede că rublele şi-au înjumătăţit valoarea şi nu curg şuvoi. Şi va ajunge la concluzia lui Formuzal, predecesorul său: banii europeni sunt buni. Propaganda pro-rusă va fi în continuare ce a fost şi până acum: un instrument de ameninţare a guvernului de la Chişinău.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Michiu Stefan
22.03.2015, 11:21:10

Pentru mine, ca simplu observator extern e de neinteles cum o populatie doreste sa renunte la propriul specific national, la propria limba, in aceste timpuri care faciliteaza legaturile internationale de tot felul.Acesti turci crestini, colonizati de Imperiul Rus in sudul Basarabiei au acum posibilitatea reluarii legaturilor lingvistice si nu numai cu Turcia, posibilitatea integrarii in lumea civilizata a Europei.Ori, ei se indarjesc in a uri fara temei orice este romanesc (Moldovenesc) si a dori sa se integreze, identifice cu Rusia!Credo, absurdum est!De bunul simt politic, ca traiesc in mijlocul populatiei autohtone,ai caror lideri politici le-au facut hatarul unei autonomii pe care nu o merita, de respectul pentru legile tarii in care traiesc, nici vorba!Dorind alipirea la Rusia, inseamna ca renunta la autonomie, in concluzie, un guvern serios si responsabil le-ar anula-o imediat!Dar de unde nu-i, nici Dumnezeu nu cere!Prefera sa fie umilit si deconsiderat in propria tara!Asa da, independenta!

+4 (6 voturi)
Cristi Enciu
22.03.2015, 17:17:18

aceste cozi de topor trcesti rusificate este rodul politicii imperiale tariste si comunisto-sovetice promovate pe parcursul a 200 de ani de ocupatie.Acesta etnie a fost pernanent priveligiata de rusi in raport cu populatia bastinasa.intr-o erarhie sociala pe primul loc erau rusii apoi urmau evreii,ucrainenii,bulgarii,gagauzii si la coada romanii.De aici se trage usurinta asimilarii lor de catre rusi,totusi ei sunt mai privelegiati in raport cu poporul bastinas,cam asa e judecata lor Aceasta mentalitate de sclavie fata de rusi si de ignoranta fata de romani poate fi schimbata numai in rezultatul reunificarii,cand dominatia ruseasca va fi redusa la zero si ei vor trebui sa se reorienteze la noile schimbari .Pana atunci ei vor fi un focar al separatismului sistinut de rusi si coloana a cincea de aici.

+4 (6 voturi)
Basarabean Deportatul
23.03.2015, 08:58:16

Rusificarea cetățenilor RM, și nu doar numai a găgăuzilor, bulgarilor, ocuparea a unei părți din teritoriul RM de către Armata Rusiei cu cazacii Rusiei, este rezultatul conducerii RM de către foștii mari activiști comuniști din perioada urss - Snegur, P.Lucinschii, Voronin și colaboraționiștii acestora din PLDM și PD. În perioada urss Snegur, P.Lucinschii, Voronin au fost avansați la funcții înalte, doar dupa ce KGB a fost încrezut să sus numiții (și alții) vor slugi intereselor Moscovei. Dovadă că conducerea RM este sluga Rusiei este că împotriva Decretului Președintelui Interimar M. Ghimpu cu privire la scoaterea de pe teritoriul RM a Armatei Rusiei au fost nu doar PCRM cu Voronin și Dodon, dar și PLDM cu Filat și Leancă, și PD a lui Lupu, Plahotniuc, Diacov Prin rusificarea cetățenilor RM nu-i exclus ca alegerile locale din 2015 să fie deasemenea geopolitice și să cîștige puterea în Primăria Chișinău forțile proruse, dar la următoarele alegeri parlamentare masiv să cîștige politicienii ca Dodon, Usatîi, Voronin. În acelaș timp guvernanții UE și SUA alocă sute de milioane găgăuzilor, bulgarilor, pe teritoriul ocupat de Rusia; în timp ce concetățenii noștri proruși, manipulați, urăsc UE și SUA Pildă este cum Romînia a alocat milioane de Euro pntru reparația grădiniților pentru copii din localitățile găgăuze și bulgare, părinții cărora sunt manipulați cu ură împotriva României, românilor, limbii române; și în acelaș timp guvernanții României au refuzat să ajute copilașii din ”insula” vorbitorilor limbii române din s. Valea-Perjei, Taraclia, - nu este altă localitate în rază de vre-o 60 km, unde copmact ar fi locuitori vorbitori a limbii. Guvernele lui Filat și Leancă, acima Gaburici, rusifică și copilașii vorbitori de limba română din s. Valea-Perjei, Taraclia, care au închis gimnaziul și grădinița pentru copii cu educare în limba română

-1 (1 vot)
Eduard Frunza
23.03.2015, 11:10:39

Acum intelegem si mai mult necesitatea proiectului initiat de Vlad Plahotniuc, prin care sa fie interzisa propaganda ruseasca si anume posturile TV rusesti care si nu sunt semnatarea a Conventiei Rusesti.

-2 (2 voturi)
Gorescu vasile
23.03.2015, 11:16:19

Dominatia mass-mediei ruse in curind se va incheia deoarece se pregateste o initiativa legislativa, autorul fiind Plahotniuc, prin care toate posturile tv din tara care nu au semnata Conventia Europeana cu privire la televiziunile trans-frontaliere sa fie interzise, ceea ce inseamna sistarea tuturor posturile tv rusesti de la noi din tara.

-2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările