Irina Vlah şi problema propagandei ruseşti în Găgăuzia

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Principala problemă în Găgăuzia este faptul că limba şi identitatea găgăuză au fost date deoparte şi înlocuite cu limba rusă. Identitatea rusă nu a fost încă adoptată în totalitate de locuitorii regiunii găgăuze, procesul de asimilare naţională nu a fost încă definitivat.

Acest proces de asimilare naţională a găgăuzilor poate explica de ce actuala campanie pentru funcţia de başkan - guvernator al autonomiei s-a desfăşurat pe coordonate geopolitice. Regiunea găgăuză este ţinută în loc de probleme economice, în principal de faptul că economia zonei este predominant agricolă. De aici apare problema infrastructurii precare, a lipsei locurilor de muncă şi a sărăciei. Pierderea pieţelor de desfacere din Rusia a fost transformată de emisarii Moscovei în pârghie electorală – însă ar trebui să fim realişti: chiar dacă producătorii din regiunea găgăuză îşi vor relua exporturile către Rusia la capacitate maximă (o discriminare imposibilă în comerţul internaţional) banii obţinuţi din aceste exporturi nu ar fi de ajuns pentru ca regiunea găgăuză să devină una prosperă. Crede cineva că Moscova va lăsa ca profiturile din aceste exporturi să se întoarcă integral la Comrat? Ce capacitate de producţie agricolă are regiunea găgăuză pentru a putea realiza profituri colosale? De când producţia agricolă a devenit generatoare de astfel de profituri?

Singura şansă reală de dezvoltare a regiunii găgăuze este să îşi integreze economia cu restul Republicii Moldova – separatismul în acest domeniu va genera un scenariu asemănător cu cel al Transnistriei. Administraţia de la Tiraspol şi-a rupt economia de restul Republicii Moldova şi a ales dependenţa totală faţă de Moscova, dependenţă care acum îşi arată colţii: lipsa de finanţare rusă a transformat Transnistria într-o gaură neagră din punct de vedere economic, la un pas de incapacitate de plată.

Deşi toate acestea sunt evidente pentru orice observator realist, campania pentru funcţia de başkan a ales calea emoţiilor. Limba rusă şi aderenţa la propaganda moscovită, dominaţia mass-media rusă au făcut ca în cursa electorală de la Comrat să conteze mai mult cine are prieteni la Moscova. Poblemele reale ale regiunii au fost ignorate şi fluturarea drapelului rusesc a devenit leac pentru orice fel de dificultate. După ce va trece febra alegerilor, învingătorul va trebui să ofere răspunsuri celor care l-au votat şi se va lovi de realităţile de zi cu zi ale administraţiei publice. Greu de crezut că Rusia are la îndemână fonduri masive pe care să le investească în regiunea găgăuză – în condiţiile în care nu poate menţine pe linia de plutire regiunea transnistreană.

Viitorul başkan de la Comrat va trebui să răspundă la întrebarea: de unde vin banii? Să presupunem că Irina Vlah va câştiga alegerile şi va trebui să răspundă la întrebarea de mai înainte. Chiar dacă în campania electorală s-a afişat cu deputaţi ruşi şi a transformat drapelul Moscovei în eşarfă, Irina Vlah va descoperi destul de repede că rublele şi-au înjumătăţit valoarea şi nu curg şuvoi. Şi va ajunge la concluzia lui Formuzal, predecesorul său: banii europeni sunt buni. Propaganda pro-rusă va fi în continuare ce a fost şi până acum: un instrument de ameninţare a guvernului de la Chişinău.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite