Istoric: Moldova este un poligon al Rusiei pentru atacurile mediatice şi politice asupra altor ţări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Republica Moldova este un poligon al Federaţiei Ruse pentru atacurile mediatice şi politice asupra altor ţări, inclusiv Ucraina, ţările baltice, este de părere doctorul în istorie Ruslan Şevcenco. Istoricul a detaliat aceste idei în cadrul emisiunii „Fabrika” de la PublikaTV, transmite IPN.

„Aici se poate mai uşor de lucrat, există un teren foarte mare, sunt sute de mii de susţinători activi ai propagandei ruseşti”, afirmă doctorul în istorie. Ruslan Şevcenco susţine că, deşi la nivel oficial nu există politici concrete ale Federaţiei Rusă, însă la aspectul mediatic ruşii s-au gândit foarte bine. Principalele scopuri ale propagandei ruseşti ţin de denigrarea opoziţiei pro-europene de la Chişinău, prezentarea actualei guvernanţi în lumină proastă, accentuarea faptului că guvernarea, timp de 27 de ani de independenţă, nu a în care direcţie merge şi că doar Rusia şi susţinătorii ei pot găsi ieşire din acest impas politic în care se află Republica Moldova.

Jurnalistul Octavian Bratosin consideră că orientarea europeană a Republicii Moldova şi semnarea Acordului de Asociere sunt teme care nu plac Moscovei. „Dacă atunci când este vorba despre audiovizual este mult mai uşor, pentru că autorităţile moldovene au găsit această soluţie cu interzicerea emisiunilor din ţările care nu au semnat Convenţia Europeană privind programele transfrontaliere, în privinţa internetului lucrurile sunt mult mai grele. Este mult mai greu să combaţi informaţia care se răspândeşte rapid pe reţelele de socializare”, spune jurnalistul.

Legea pentru modificarea şi completarea Codului Audiovizualului a fost publicată în ediţia de vineri, 12 ianuarie, a Monitorului Oficial. Radiodifuzorii şi distribuitorii de servicii aflaţi sub jurisdicţia Republicii Moldova sunt obligaţi să-şi racordeze serviciile de programe audiovizuale şi ofertele serviciilor de programe retransmise în concordanţă cu noile norme audiovizuale în termen de 30 de zile. Spre retransmisie nu vor fi admise programele de televiziune şi radio cu conţinut informativ, informativ-analitic, militar şi politic care nu sunt produse în statele membre ale Uniunii Europene, SUA, Canada şi statele membre ale Convenţiei Europene cu privire la televiziunea transfrontalieră.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite