Iurie Ciocan: Agitaţia electorală pe reţelele de socializare trebuie reglementată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agitaţia electorală pe reţelele de socializare trebuie reglementată, însă fără a limita dreptul la libera exprimare. De această părere este Iurie Ciocan, membru al Comisiei Electorale Centrale. Opinia a fost exprimată în şedinţa Comisiei parlamentare juridice, numiri şi imunităţi.

Deputatul Partidului Democrat Sergiu Sârbu a declarat că trebuie luat în calcul faptul că internetul a ajuns pe locul doi, conform sondajelor, după popularitate printre sursele de informare. „Nu vorbim despre interdicţii, ci despre reglementări clare care să asigure integritatea procesului electoral şi consolidarea drepturilor electorale ale cetăţenilor ţării noastre”, a spus deputatul.

Pavel Postica, director de programe al Asociaţiei Promo-LEX, a sugerat că, atunci când se va purcede la modificarea cadrului legal în ceea ce ţine de agitaţia electorală sau invalidarea alegerilor, Comisia trebuie să ţină cont de câteva premise. Este important să se ţină cont că în situaţia invalidării alegerilor din Chişinău a avut loc o încălcare a competenţei procedurale atunci când constatarea faptului încălcării a avut loc în ordine civilă, pe când urma să fie examinată în ordine contravenţională. Potrivit expertului, în acest sens este necesară o claritate – cum, în ce mod şi care sunt competenţele. O altă premisă ţine de calificarea ca agitaţie electorală a acţiunii de publicare pe o reţea de socializare a live video-urilor în ziua alegerilor, prin care s-a îndemnat alegătorii să iasă la vot.

Încă o premisă, în opinia lui Pavel Postica, se referă la autosesizarea instanţelor de judecată, or Curtea Constituţională a spus foarte exact că trebuie să fie o cerere, însă în cazul scrutinului local din capitală o atare cerere de invalidare nu a existat. Expertul a mai opinat că o soluţie pentru a asigura condiţii egale pentru toţi concurenţii electorali ar fi ca agitaţia electorală să nu fie interzisă în ziua alegerilor, cu excepţia secţiilor de votare şi spaţiul din apropiere.

Deputatul Partidului Socialiştilor Vasile Bolea a propus crearea unei subcomisii în Parlament care, după fiecare scrutin, în comun cu autoritatea electorală, să examineze experienţa, neregulile şi dificultăţile apărute. Ulterior, subcomisia urmează să propună după caz ajustări în legislaţia electorală, astfel în cât actorii politici să nu mai admită încălcări.

Discuţiile în Comisia juridică, numiri şi imunităţi vor continua. Deputaţii vor analiza expertizele şi opiniile prezentate pentru a formula propuneri în vederea îmbunătăţirii legislaţiei electorale.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite