Iurie Ciocan: Membrii de partid vor putea să candideze independent la alegerile parlamentare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O persoană care este membră de partid va putea să candideze independent la următoarele alegeri parlamentare. Diferenţa dintre candidatul pe lista de partid şi candidatul independent este pur juridică. Declaraţia a fost făcută de Iurie Ciocan, membru al Comisiei Electorale Centrale, în cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la postul de televiziune N4, transmite IPN.

Iurie Ciocan spune că persoana care candidează independent pe circumscripţie uninominală nu este obligat să anunţe nicio instituţie că este membru al unui sau altui partid. Astfel, nu ar exista nicio problemă dacă acesta, ajuns în legislativ, va anunţa că este membru al unei formaţiuni politice.

„Omul ales merge în Parlament şi îşi exercită mandatul de deputat. Deci, diferenţa este una strict juridică – candidatul unui partid, al unui bloc electoral se înaintează de către partidul sau blocul respectiv, candidatul independent merge pe cont propriu. Că este sau nu membru de partid, nu este scris o literă despre acest lucru în lege. La fel cum şi partidele pot înainta pe listele sale nu doar membri de partid, pot înainta pe oricine”, a declarat membrul CEC.

Iurie Ciocan spune că nu există o restricţie în legislaţie în ceea ce priveşte organizarea referendumului în aceeaşi zi cu scrutinul parlamentar. Astfel, dacă Parlamentul va decide acest lucru, pe 24 februarie, oamenii ar putea să primească cinci buletine de vot, având în vedere că au fost lansate idei de a supune referendumului trei chestiuni: introducerea în Constituţie a obiectivului integrării europene, reforma Parlamentului şi dreptul cetăţenilor de a retrage mandatul unui deputat.

Iurie Ciocan spune că, dacă ar avea putere de decizie, ar pleda pentru faptul ca membrii Guvernului să poată fi şi deputaţi şi să nu existe nicio incompatibilitate de funcţii la acest capitol.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite