Iurie Leancă: „Cred că România ar putea să se implice mai eficient în procesul de soluţionare a problemei transnistrene”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO gov.md
FOTO gov.md

Vicepremierul pentru Integrare Europeană, Iurie Leancă, consideră că Bucureştiul ar putea să se implice mai eficient în procesul de soluţionare a problemei transnistrene, în special prin intermediul instituţiilor europene.

„Chişinăul a simţit dintotdeauna sprijinul Bucureştiului – ca cel mai de nădejde partener, în eforturile sale de a identifica o soluţie adecvată pentru problema transnistreană. În 1992 România a făcut parte din aşa-zisul mecanism al „celor patru” la nivel de miniştri de externe, de rând cu Federaţia Rusă şi Ucraina. Cu părere de rău, din varii motive, nu am reuşit să menţinem Bucureştiul în acest format de negocieri. Este adevărat că între timp România a aderat la UE şi NATO ca membru cu drepturi depline, obţinând astfel posibilitatea de a influenţa efectiv asupra procesului de reglementare transnistreană prin intermediul Bruxelles-ului”, a declarat Iurie Leancă într-un interviu pentru lact.ro.

Vicepremieurl a amintit că peste 60% din volumul total al exporturilor din regiunea transnistreană revine pieţei europene, România ocupând locul întâi ca piaţă de desfacere pentru mărfurile din această regiune. 

„Pentru comparaţie, voi remarca faptul că exporturile transnistrene pe piaţa rusă constituie mai puţin de 10%. Cred că acest fenomen se încadrează bine în politica de soft power a UE. Or, rămân de evaluat efectele politice ale contradicţiei dintre orientarea geopolitică a Transnistriei spre est şi tendinţa acesteia de a-şi consolida poziţiile economice în vest”, a subliniat Leancă.

În opinia sa, cheia soluţionării conflictului transnistrean se află la Moscova, subliniind că Chişinăul nu poate accepta un scenariu de reglementare a conflictului transnistrean care ar aduce atingere principiului suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, inclusiv în ceea ce priveşte o eventuală federalizare a ţării.

„Cred că noi toţi am însuşit bine lecţiile „memorandumului Kozak” din 2003”, a precizat Leancă,

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite