Iurie Leancă: Un deputat nu poate solicita Procuraturii să deschidă dosar penal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul premier Iurie Leancă spune că un deputat, fie el şi preşedinte al unei comisii de anchetă, nu poate solicita Procuraturii să deschidă dosar penal şi, mai ales, să indice pe numele cui să facă acest lucru, transmite IPN.

Comentând concluziile Comisiei de anchetă privind elucidarea circumstanţelor devalizării sistemului bancar, unde s-a cerut anchetarea mai multor foşti şi actuali demnitari, prin care şi pe el ca fost premier, Iurie Leancă spune că preşedintele Comisiei, Alexandru Slusari, „face declaraţii politice răsunătoare”.

În opinia fostul premier, Alexandru Slusari face acest lucru „în încercarea de a-şi ascunde în faţa propriului electorat incapacitatea de a-şi respecta promisiunile şi de a contribui la ridicarea nivelului de trai al cetăţenilor moldoveni”. Fostul premier mai spune că Alexandru Slusari „dă dovadă, a câta oară, că nu are cunoştinţe elementare în domeniul pe care, cică, îl investighează şi încalcă flagrant legea”.

Iurie Leancă afirmă că „e o dovadă clară de încercare de a se implica în actul justiţiei”. Fostul premier menţionează că vrea să văd dacă există procurori care să dea curs acestei solicitări, în condiţiile în care legea şi jurisprudenţa Curţii Constituţionale spune clar că „Comisia parlamentară nu stabileşte răspunderea penală a vreunei persoane”. Totodată, menţionează că „sunt inadmisibile (din partea Comisiei de anchetă) orice declaraţii publice prin care se aduc unor persoane concrete acuzaţii grave, care nu sunt probate în cadrul unor proceduri strict reglementate de lege”.

Ţinând cont de normele legislative invocate, Iurie Leancă afirmă că poate spune că are bănuieli rezonabile că acţiunile lui Alexandru Slusari ar fi catalogate de procurori mai mult ca un autodenunţ ce-l face culpabil de abuz de poziţia sa şi de imixtiune în actul justiţiei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite