Iurie Leancă, după întrevederea cu Dmitri Rogozin: „Vrem o relaţie bazată pe respect reciproc“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul moldovean Iurie Leancă l-a primit pe vicepremierul rus Dmitri Rogozin la Chişinău
Premierul moldovean Iurie Leancă l-a primit pe vicepremierul rus Dmitri Rogozin la Chişinău

Premierul moldovean Iurie Leancă a avut în această după amiază o întrevedere cu vicepremierul rus Dmitri Rogozin, care s-a întors la Chişinău de la Tiraspol înainte de a pleca acasă. Potrivit prim-ministrului, discuţiile au fost „consistente“.

„Discuţiile se înscriu în politica coerentă a Republicii Moldova de a dezvolta un dialog permanent cu Federaţia Rusă, axat pe probleme reale“, le-a declarat Iurie Leancă jurnaliştilor, după întrevedere, ieşind de unul singur în faţa presei. 

Printre problemele „cele mai arzătoare“ abordate la întrevedere au fost, desigur, restricţiile impuse de Federaţia Rusă la importul unor produse moldoveneşti. „Am dorit să aflu logica acestor decizii luate la Moscova. Partea rusă a evocat anumite motive tehnice de necorespundere criteriilor sanitare şi fitosanitare, dar cel mai bine e să avem un dialog, de aceea am convenit cu domnul Rogozin şi cu colegii săi ca experţii din Federaţia Rusă şi cei de la Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor se vor vizita reciproc pentru a vedea dacă problemele sunt reale sau de ordin emotiv şi subiectiv“, a precizat Iurie Leancă.

„Sper că vor putea avea şedinţe la nivel de experţi. Problemele apărute nu se încadrează nici în contextul legal, politic sau spiritul de prietenie. Sper să găsim soluţii pentru a le depăşi. Vrem o relaţie bazată pe respect reciproc între ţările noastre, indiferent de dimensiunea teritoriului şi numărul populaţiei“, a adăugat şeful Guvernului de la Chişinău.

Şi Eugen Carpov, vicepremierul moldovean responsabil pe Reintegrare, este gata să meargă la Moscova pentru a discuta evoluţiile din dosarul transnistrean atât cu Dmitri Rogozin, care este şi reprezentantul special al Kremlinului pe acest subict, cât şi cu cei de la Ministerul rus de Externe, iar vicepremierul Andrian Candu va participa pe 26 septembrie la consiliul economic de la Moscova. 

Iurie Leancă i-a împărtăşit lui Dmitri Rogozin şi îngrijorările migranţilor. „Ne-a spus să fim siguri că nu va fi o atitudine discriminatorie faţă de moldovenii care lucrează în Federaţia Rusă“, a dezvăluit premierul. 

În schimb, cei doi oficiali nu au discutat despre importul de gaze. Iurie Leancă susţine că nu există motive de îngrijorare că ar putea fi sistate livrările prin Ucraina. „Acest lucru ar afecta nu doar relaţiile dintre Moscova şi Kiev, dar şi alte ţări din Europa Centrală şi de Est care depind de gazul rusesc. Noi avem soluţii de rezervă, dar nu cred că vom ajunge în astfel de situaţii“, a spus Iurie Leancă, fără a oferi detalii. În ceea ce priveşte contractul cu Gazprom, acesta va fi, potrivit premierului, prelungit în toamnă, în cazul în care nu va fi semnat unl nou. 

În concluzie, prim-ministrul a apreciat discuţia cu Dmitri Rogozin drept una consistentă. „Lipsa unui dialog e mai rea decât orice discuţie. Dialogul şi explicarea argumentelor sunt absolut necesare. De altfel, le explică alţii“, a conchis Iurie Leancă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite