Iurie Leancă spune în ce condiţii ar putea fi reluată asistenţa macrofinanciară din partea UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul Partidului Popular European din Moldova, Iurie Leancă, susţine că Uniunea Europeană nu va discuta cu Republica Moldova despre reluarea asistenţei macrofinanciare până se va crea o majoritate parlamentară şi un Guvern care îşi va anunţa programul de guvernare.

De asemenea, nimeni nu va discuta cu Moldova până se vor face anumiţi paşi pentru a demonstra seriozitate în transpunerea în viaţă a priorităţilor care vor fi fixate în acest program de dezvoltare. Declaraţia a fost făcută în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la postul de televiziune TVR Moldova, transmite IPN. 

Întrebat dacă este posibilă reluarea finanţării chiar anul curent, Iurie Leancă a menţionat că totul este posibil, doar că depinde cât de bine se vor mişca lucrurile în crearea acestei majorităţi şi instaurarea noului Guvern, cu oameni credibili în funcţii.

„Dacă, de exemplu, va fi ministrul de externe, al apărării, al educaţiei de la socialişti, vă dau cuvântul că nimeni nu va vrea să discute cu noi din principiu. Nici la Bucureşti, în special, să discute cu un ministru al educaţiei care va vrea să introducă „limba moldovenească” şi istoria Moldovei”, spune fostul premier.

Iurie Leancă spune, totodată, că nu ar exista un risc de abolire a regimului liberalizat de vize dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană. „Eu am citit raportul Comisiei Europene pe Moldova, dar şi pe celelalte ţări care beneficiază de acest regim şi ce am constatat că problemele noastre nu sunt mai deosebite, mai grave decât cele pe care le au celelalte ţări. (...) Din câte ştiu eu şi din lectura mea a raportului, problema nu se pune că e un pericol iminent”, a notat politicianul.

Despre furtul miliardului, Iurie Leancă spune că recuperarea banilor ar trebui să fie un subiect pentru discuţia de creare a majorităţii pro-occidentale.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite