Politică

articolul anterior articolul urmator

Iurie Leancă ar vrea ca migranţii moldoveni din Rusia să-şi găsească de lucru în România: La Iaşi salariile sunt mai mult decât decente

8
28 Dec 2017 01:07:38
Autor: Iurii Botnarenco
FOTO Mediafax/AFP
FOTO Mediafax/AFP

Preşedintele Partidului Popular European din Moldova (PPEM), Iurie Leancă, crede că ar fi mai bine dacă ar fi create condiţii corespunzătoare pentru ca migranţii moldoveni din Rusia să se întoarcă acasă. În opinia sa, cel puţin aceştia ar trebui să-şi găsească de lucru în România, fiindcă e mai aproape, dar şi salariile sunt „mai mult decât decente”.

Iurie Leancă a declarat miercuri, 27 decembrie, la emisiunea „Important” de la TVC21, că Guvernul de la Chişinău ar trebui să se preocupe de: „Atragerea investiţiilor în Republica Moldova, şi crearea locurilor de muncă, şi crearea premiselor pentru revenirea acasă a muncitorilor moldoveni din Federaţia Rusă”.

„Sau cel puţin, e o idee de a mea mai veche şi păcat că nu a fost aplicată, să meargă să lucreze aici la Iaşi sau la Cluj, unde e lipsă de braţe de muncă şi salarii mai mult decât decente şi în condiţiile legale. Plus, mai învaţă şi româna şi vede alt mod de viaţă”, a spus Leancă.

El precizat că relaţia cu România depinde de voinţa celor de la Chişinău şi de la Bucureşti, exprimându-şi speranţa că va contribui la „o reanimare mai puternică a relaţiei, fiindcă am avut perioade foarte bune şi ar trebui să revenim la această intenistate”.

Liderul PPEM a menţionat că nu vede o diferenţă în relaţiile moldo-ruse de când Igor Dodon a devenit preşedinte: „Acelaşi tratament discriminatoriu faţă de companiile moldoveneşti. Dacă eşti din UTA Găgăuzia sau eşti pe lista lui Dodon atunci ai dreptul de a exporta”.

„Tot răul e spre bine. Uitaţi-vă cum creşte schimbul comercial cu UE. Chiar dacă se înrăutăţeşte dialogul politic (cu UE) nu vor interveni tot felul de sancţiuni de genul celor impuse de Federaţia Rusă. Eu nu am văzut deocamdată nicio îmbunătăţire a relaţiilor comerciale, economice, a situaţiei migranţilor moldoveni în Federaţia Rusă”, a subliniat deputatul moldovean.

Potrivit lui, urmează să vedem ce se va întâmpla în Federaţia Rusă. 

„Am citit nişte analize că după alegerile prezidenţiale rubla rusească ar putea să-şi piardă din valoare. Dacă se va întâmpla asta, ce va însemna acest lucru pentru migranţii moldoveni? Respectiv, se va reduce iarăşi puterea de cumpărare, fiindcă ei sunt plătiţi acolo în ruble, acasă trimit echivalentul în dolari. Tot ceea ce trebuie să facem noi, este să facem ceea ce depinde de noi”, a specificat Leancă.
Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

Gelu Vlad
28.12.2017, 09:47:34

Liderul PPEM a menţionat că nu vede o diferenţă în relaţiile moldo-ruse de când Igor Dodon a devenit preşedinte - normal, nu presedintele conduce ci guvernul care....

+1 (1 vot)
Nicu_4
28.12.2017, 12:12:15

pai aia nu stiu limba oficiala a republicii moldova ca daca ar cunoaste-o nu s-ar duce in rusia dupa munca cand Romania e mai aproape

+1 (1 vot)
ion sbucium
28.12.2017, 12:34:44

Rusia de la Petru I i-a prețuit pe străini mai mult decât p proprii rusi. Știința, cultura, literatura, muzica, artele plastice etc. au fost create preponderent de străini. N-a existat pic de invidie fata de talentele care au ales sa se afirme in Rusia. Si azi dacă rușilor le place cum fac euro-reparații migrantii moldoveni - ei ii apreciază si iis arata deschis admirația fără nicio rezerva. In Romania sunt alte tradiții si o alta atitudine. Am urmărit evoluția ansamblului academic "Joc" la un festival din Brașov. Am rămas perplex de reacția zăpăcita a publicului. In loc de aplauze cum inima deschisa cum e in toată lumea, publicul a amuțit, au plecat capul in jos, su început sa-si arunce pe ascuns priviri unul la altul si pe câteva clipe sala a rămas muta. Nu s-au așteptat ca moldovenii sa joace atâta de profesionist. Invidia si atitudinea sceptica, discriminatorie fata moldoveni - oricum se simte, deaceea moldovenii nu doresc prea mult sa vina in calitate de sluji la români. Mai degrabă aleg Israelul, Rusia sau tarile occidentale decât sa vina sa muncească intr-o atmosfera umilitoare in Romania.

-1 (5 voturi)
ion sbucium
28.12.2017, 13:03:05

Patronii ii stimează pe moldoveni. Dar celor veniti din R.Moldova le displace mult limbajul buruienos, ca la ușa cortului. E foarte greu pentru un moldovan sa suporte ca cineva sa-i calce in picioare demnitatea si sa înjure la tot pasul tot ce are el mai scump - mama, tata, copii, soția, familia, neamul. Din aceasta cauza se isca bătăi intre muncitorii moldoveni si români.

-3 (5 voturi)
Nicolae Moromete
28.12.2017, 12:56:48

Duceți-vă și munciți în Siberia, lăsați ROMÂNIA.

+1 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările