Ivan Diacov, despre noile modificări votate la legea Procuraturii: Parlamentul a transferat definitiv procuratura sub controlul politicului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ex-procurorul municipiului Chişinău Ivan Diacov a declarat, pe pagina sa de Facebook, că prin noile modificări aduse la legea privind Procuratura, de către majoritatea parlamentară ACUM-PSRM, Parlamentul a transferat definitiv „procuratura sub controlul politicului, al străzii, al haosului şi dezordinii creând mai multe condiţii pentru lichidarea procuraturii ca garant al legalităţii în stat”.

Deputaţii din coaliţia de guvernare ACUM-PSRM au votat modificări la legea cu privire la Procuratură vineri, 19 iulie, în lectura a doua. Astfel, preşedintele Republicii Moldova va avea dreptul să desemneze un procuror general interimar, la propunerea Consiliului Superior al Procuraturii, în cazul constatării vacanţei funcţiei de procuror general.

Interimatul ar urma să fie asigurat până la organizarea unui concurs privind selectarea unui procuror general e către Consiliul Superior al Procuraturii, care ar dura până la trei luni.

Actualmente, interimatul funcţiei de procuror general este asigurat de procurorul adjunct al Procuraturii Generale. Prin aceste modificări, majoritarea parlamentară a vrut să se asigure că Procuratura, pe perioada interimatului, va putea fi condusă de un procuror care nu a fost numit în funcţie pe timpul guvernării PDM. Autorul proiectului de modificare a legii, Sergiu Litvinenco, susţine că s-a dorit doar asigurarea funcţionalităţii Procuraturii Generale pe durata vacanţei funcţiei procurorului general. Acesta a mai dat asigurări că proiectul respectă prevederile Constituţiei.

Democraţii au criticat această iniţiativă. Sergiu Sîrbu a declarat că modificările respective sunt un „proiect diabolic care vine ca o veritabilă tentativă de uzurpare a puterii juridice din Moldova. Un atac la independenţa Procuraturii”. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite