Ivan Diacov: Harunjen a fost numit legal în funcţie, dar trebuie demis

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eduard Harunjen
Eduard Harunjen

Fostul procuror-şef al municipiului Chişinău, Ivan Diacov, consideră că Eduard Harunjen a fost numit legal în funcţia de procuror general. Potrivit lui Diacov, Harunjen era următoarea persoană ierarhică în instituţie care putea să devină şef atunci când şeful anterior al Procuraturii a plecat din funcţie, ceea ce şi s-a întâmplat.

Diacov spune că este evident că procurorul general în prezent trebuie demis şi poate chiar deferit justiţiei, însă trebuie examinată activitatea acestuia.

„Trebuie de restabilit Colegiul Procuraturii, trebuie de numit noul complet în Parlament. S-a tras linia şi Procuratura începe a lucra. Se face repede, într-o săptămână”, a declarat Ivan Diacov la emisiunea „Punctul pe azi” de la TVR Moldova. În opinia lui, calea pe care merge acum legislativul nu garantează că în fruntea Procuraturii va ajunge cineva competent.

Şi expertul Veaceslav Ioniţă se întreabă dacă procedura de numire a lui Eduard Harunjen în funcţie este cea mai importantă problemă pentru care trebuie să fie demis. Potrivit lui, trebuie să se atragă atenţia la activitatea Procuraturii în fruntea căruia este, în special în ceea ce ţine de frauda bancară.

Deputatul Lilian Carp spune că Parlamentul a putut doar să constate că numirea sa în funcţie a fost una ilegală. „Avem subordonarea acestei instituţii politicului. Această instituţie a fost folosită în foarte multe cazuri ca bâtă pentru oponenţii politici. Nu vedem nicio mişcare în ceea ce priveşte dosarul miliardului pentru că noi astăzi avem un singur condamnat, Veaceslav Platon, dar nu vedem condamnat grupul Şor, care este implicat nemijlocit, potrivit raportului Kroll I şi Kroll II, în scheme de delapidare”, a declarat Lilian Carp.

Ieri, instituţia Prezidenţială a anunţat că va emite decretul de încetare a mandatului procurorului general până la sfârşitul săptămânii curente, imediat ce vor fi întrunite toate condiţiile legale.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite