James Pettit s-a răzgândit. După ce a susţinut că „Republica Moldova nu e România“, acum spune că respectă „decizia şi idealul unioniştilor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO pl.md
FOTO pl.md

Ambasadorul american la Chişinău, James Pettit, şi-a schimbat radical retorica vizavi de problema Unirii, după ce anterior declarase că „Republica Moldova nu e România”. Această afirmaţie a stârnit, săptămâna trecută, discuţii aprinse în rândul politicienilor din Republica Moldova şi nu numai.

În urma unei întrevederi cu liderul Partidului LIberal din Republica Moldova, Mihai Ghimpu, care a avut loc luni, 5 septembrie, James Pettit a declarat că prin afirmaţiile sale nu a dorit să limiteze drepturile unioniştilor de a avea o dorinţă de Unire a Republicii Moldova cu România.

„Puterea suverană aparţine poporului, inclusiv dorinţa firească de unire cu România”, a subliniat Pettit.

Mihai Ghimpu i-a spus ambasadorului american că independenţa Republicii Moldova nu este decât un pas spre Unire. Totodată, acesta a încercat să-i relateze unele momente din istoria românilor, care ar demonstra că pe ambele maluri ale Prutului trăiesc români.

„Eu am votat în 1991 pentru independenţa acestui Stat faţă de URSS, atunci nu era posibilă reunificarea. La moment avem aproximativ 30% din populaţia Republicii Moldova, în special tinerii, care îşi doresc Unirea, acest trend este unul în creştere, fapt care ne bucură şi ne încurajează să luptăm”, a menţionat liderul PL.

Ghimpu nu a ezitat să dea vina pe guvernările anterioare pentru eşecul Unirii.

„Dacă conducerea de la 1990 încoace ar fi promovat adevărul despre noi, despre ocupaţie, despre identitate şi limba pe care o vorbim, astăzi Unirea ar fi fost făcută. Pentru populaţia Republicii Moldova, astăzi este mai bine dacă aceste două state româneşti s-ar uni. De aceea consider că problema despre reunificarea cu România astăzi este mai viabilă ca niciodată”, a adăugat liberalul, se arată într-un comunicat de presă al partidului.

Săptămâna trecută, ambasadorul SUA la Chişinău, James Pettit, a declarat că Republica Moldova nu este România şi că trebuie să rămână un stat suveran şi independent, în interiorul unor graniţe sigure.

„Alăturarea României de exemplu, ca o cale de a intra în UE sau pentru orice alt motiv, nu este o alegere practică şi nu este o alegere care va face lucrurile mai bune aici în Moldova. Moldova nu este România, Moldova îşi are propria sa istorie şi propriile sale provocări, printre care este faptul că Moldova este o ţară multietnică cu oameni care vorbesc limbi diferite şi desigur, mai este şi problema transnistreană, care nici măcar nu este sub controlul Guvernului central, dar care are nevoie de un statut special, dar un statut special în cadrul Republicii Moldova”, afirma ambasadorul american de la Chişinău, James Pettit, într-un interviu acordat Moldova 1 cu ocazia Zilei Independenţei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite