Politică

articolul anterior articolul urmator

Jocuri, jocuri...

7
29 May 2017 10:47:16
Răzvan Voncu
Vlad Plahotniuc şi Igor Dodon
Vlad Plahotniuc şi Igor Dodon

În aceste zile se va vedea dacă Vlad Plahotniuc este un Viorel Hrebenciuc sau un Sorin Ovidiu Vântu. Adică un king-maker, care face jocurile cum vrea, sau un joker, care va sfârşi strivit tocmai de cel pe care l-a adus la putere.

Concret, Procuratura din Chişinău (aflată sub controlul magnatului, care este, totodată, şi preşedintele Partidului Democrat, membru al coaliţiei de guvernare) l-a reţinut pe primarul capitalei Republicii Moldova, Dorin Chirtoacă, pe care-l acuză de fapte de corupţie. În urma acestei arestări – care, spun mulţi oameni de la Chişinău, ar fi trebuit să se fi petrecut mai demult –, Partidul Liberal, al cărui membru este Chirtoacă, şi-a anunţat, prin vocea preşedintelul Mihai Ghimpu, ieşirea de la guvernare.

Mărturisesc că mi-a luat ceva timp ca să aflu dacă plecarea PL va antrena pierderea majorităţii în Parlament, ceea ce ar duce fie la formarea unei noi coaliţii (poate, cu participarea comuniştilor sau a „socialiştilor” lui Dodon), fie la alegeri anticipate (situaţie în care Dodon ar forţa instaurarea unui regim prezidenţial pro-rus). Nu am reuşit: existenţa semi-clandestină a PDL – care nici nu s-a transformat, nici nu s-a auto-desfiinţat, dar nici nu continuă sub această firmă – face dificilă numărarea voturilor în Parlamentul de la Chişinău. Mai ales dacă ţinem cont de rapiditatea cu  care unii aleşi ai PDL au trecut la PAS, la comunişti sau la „socialiştii” lui Dodon.

De aceea, premisa de la care pornesc este cea a inteligenţei lui Plahotniuc, care cred că, în pofida unor erori tactice pe care le-a făcut în ultimul timp, a înţeles ceva esenţial pentru el. Şi anume, că libertatea şi poziţia sa sunt garantate numai dacă nu cedează din mână instrumentul prin care controlează Procuratura. Iar acest instrument este majoritatea parlamentară.

Înclin, prin urmare, să cred că Plahotniuc şi-a făcut calculele atunci când, prin arestarea (netam-nesam) a lui Chirtoacă, a provocat ieşirea PL de la guvernare. Ori această ieşire subţiază, dar nu periclitează majoritatea, ori are în buzunar altă combinaţie, prin care să o refacă, dar fără participarea lui Dodon.

Biata Republică Moldova intră din nou într-o perioadă de jocuri şi turbulenţe.

Căci dacă intră Dodon în combinaţie, printr-o nouă majoritate sau prin alegeri anticipate, balanţa se dezechilibrează, iar accesul preşedintelui-plagiator la butoanele Procuraturii se va solda, inevitabil, cu arestarea lui Vlad Plahotniuc. Nu-i doresc magnatului să afle ce crede cu adevărat Dodon despre el: în nici un caz, nu e vorba de recunoştinţă pentru gestul de a-l fi adus la putere...

În concluzie, biata Republică Moldova intră din nou într-o perioadă de jocuri şi turbulenţe. De care nu avea, evident, nevoie, mai ales după ce de-abia încheiase dificilele negocieri pentru un nou împrumut de la FMI, fără de care ar fi fost imposibilă plata salariilor şi a pensiilor. Oligarhii, „patrioţi” sau „moldovenişti”, „pro-ruşi” sau „pro-europeni”, joacă tontoroiul, într-o curte tot mai mică şi mai mizeră, pe spinarea unor cetăţeni captivi, incapabili să pună capăt acestui vârtej auto-distructiv.

În ceea ce priveşte reacţia României, aceasta ar trebui, în opinia mea, să se concentreze nu asupra acestor jocuri mărunte, ci asupra a ceea ce contează cu adevărat, în viitor. Şi anume, bătălia pentru identitatea românească a Basarabiei. Context în care sper că instituţiile abilitate nu îi vor mai prelungi mandatul lui Valerii Nikolaevici Mateiciuk, zis (nu se ştie de ce) Valeriu Matei, în fruntea ICR Chişinău, pe care, în cei patru ani în care l-a condus, l-a transformat într-un cămin cultural sătesc. E cazul ca măcar acum să trimitem acolo un om ca lumea, capabil să facă din ICR un jucător cu greutate pe piaţa culturală basarabeană şi o vitrină a creativităţii româneşti.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

unul
29.05.2017, 11:20:33

" E cazul ca măcar acum să trimitem acolo un om ca lumea, capabil să facă din ICR un jucător cu greutate pe piaţa culturală basarabeană şi o vitrină a creativităţii româneşti. " ICR este recunoscut. Trebuie adus cel de la New York sa promoveze poneii roz cu zvastica. Moldova trebuie cat de repede sa interzica romanie sa se mai foloseasca de valorile stramosesti. Stefan cel Mare trebyuie sa ramana un simbol al identitatii moldovenesti, nu sa fie tarat in mocirla proeuropeana de niste romani fara identitate. Mai ales ca in privinta asta este importanta si viziune proeuropeana care condamna pe Stefan cel Mare ca razboinic antimusulman

-3 (3 voturi)
constantin Dan
29.05.2017, 14:20:23

Au,auuuu ne-am speriat,cum chiar așa să ne interzică populația guberniei să folosim valorile strămoșești?!!!Așteaptă xenia emiliana(unul)că vrem dă-l clonăm pe Ștefan și îi trimitem sosia la pișinău să vă tragă la smetii că să vă satisfacă patrihoțismul cu vârf și îndesat să vă săturați de furt de identitate mancurților rusificați,apropo în ce limbă o să-i dai lui Ștefan binețe?!

unul
29.05.2017, 14:25:27

constantin Dan " apropo în ce limbă o să-i dai lui Ștefan binețe?! " Stefan cel Mare folosea doua limbi dragi: Slavona la Divanul Tarii si Moldoveneasca acasa.

-2 (2 voturi)
constantin Dan
29.05.2017, 15:06:20

Ștefan vorbea românește,în divan se vorbea tot românește sau în italiană adică o limbă apropiată celei românești,tu fiind grea de cap nu pricepi că te-am întrebat ce limbă dai clonei.Nu-i nicio problemă însă nu uita că slavona de care amintești are la bază efortul a doi călugări greci care s-au străduit să creeze un alfabet rușilor primitivi și bărbari!😁😁

+1 (1 vot)
unul
29.05.2017, 15:51:11

constantin Dan " nu uita că slavona de care amintești are la bază efortul a doi călugări greci care s-au străduit să creeze un alfabet rușilor primitivi și bărbari! " In perioada primitiva toti erau primitivi si barbari. Ce trebuie sa retineti e ca de fiecare data romanii au fost protejati de slavi ca niste frati mai mici. Si astfel au ajuns romanii sa fie civilizati in randul lumii. Apoi a venit epoca sclaviei proeuropene, azi romanii ajungand la stadiul de roata a cincea.

-2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările