UPDATE John Kerry vine la Chişinău, săptămâna viitoare. Iurie Leancă: „Vizita semnifică sprijinul SUA pentru evoluţiile democratice din Republica Moldova“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secretarul de Stat american, John Kerry, se va deplasa la Chişinău la începutul lunii decembrie, în cadrul unui turneu care va mai include vizite la Bruxelles, în Israel şi Ramallah (Cisiordania), anunţă Departamentul de Stat al SUA.

Potrivit unui comunicat postat pe site-ul Departamentului de Stat, John Kerry se va deplasa, în perioada 3-6 decembrie, la Bruxelles, Chişinău, Ierusalim şi Ramallah.

La Chişinău, Kerry se va întâlni cu lideri ai Republicii Moldova, pentru discuţii pe teme bilaterale. În discuţie se vor afla relaţiile bilaterale şi integrarea europeană a Republicii Moldova, se spune în comunicatul Departamentului de Stat. Vizita intervine în contextul în care Republica Moldova urmează să parafeze, vineri, la Vilnius, Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.

La Bruxelles, secretarul de Stat american va participa la reuniunea ministerială a Alianţei Nord-Atlantice, din 3-4 noiembrie. În Orientul Mijlociu, şeful diplomaţiei americane va aborda cu liderii israelieni subiectul crizei nucleare iraniene şi se va interesa de stadiul negocierilor israelo-palestiniene.

Potrivit Mediafax, iniţial, turneul diplomatic a inclus şi o vizită la Kiev, dar aceasta a fost anulată în contextul în care Ucraina a suspendat semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. 

„Vizita Secretarului de Stat semnifică sprijinul SUA pentru evoluţiile democratice din Republica Moldova“, a apreciat evenimentul premierul moldovean Iurie Leancă, într-un interviu în exclusivitate pentru Radio Europa Liberă.

„Ceea ce este extrem de important şi relevant este că după, iată, o pauză de aproape 22 de ani, un secretar de stat american va efectua o vizită, chiar şi de scurtă durată, la Chişinău. Este extrem de importantă această vizită, fiindcă ne va permite să discutăm despre agenda bilaterală, să discutăm problemele, evoluţiile, pe plan regional, să discutăm despre perspectivele relaţiilor bilaterale, pe care dorim să le intensificăm, şi pe dimensiunea dialogului politic, şi să atragem investiţii americane. Deci este o vizită foarte importantă şi cred că toată lumea va aprecia“, a declarat prim-ministrul Republicii Moldova.

Rugat să tălmăcească semnificaţia vizitei, ţinând cont de faptul că şeful diplomaţiei americane vine, de obicei, acolo unde extistă probleme, premierul a menţionat: „Categoric nu sunt de acord cu această interpretare. Şeful diplomaţiei americane merge, e adevărat, şi în zone mai turbulente, acolo unde este nevoie de implicarea Statelor Unite ale Americii, deopotrivă cu alţi actori importanţi. Dar şeful diplomaţiei americane şi politicieni de rang înalt americani vin şi acolo unde e nevoie de a exprima susţinere pentru eforturile ţării orientate spre democratizare, spre modernizare, spre împărtăşirea aceloraşi valori care funcţionează în SUA şi în statele Uniunii Europene. Astfel încât această vizită la noi trebuie percepută exact în acest context - de susţinere a eforturilor noastre.“

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite