Josep Borrell: UE este gata să susţină Moldova pentru a ieşi din criza gazelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
EPA-EFE
EPA-EFE

UE este gata să susţină Moldova pentru a ieşi din criza gazelor şi un prim pas este sprijinul bugetar de 60 milioane de euro, ajutor nerambursabil. Potrivit înaltului reprezentant al UE pentru afaceri externe, vicepreşedintele Josep Borrell, acest sprijin va permite autorităţilor din Moldova să pună pe picioare o schemă de sprijin pentru persoanele cele mai vulnerabile, afectate de criza energetică care a apărut înaintea iernii, transmite IPN.

Declaraţiile au fost făcute într-o conferinţă de presă comună cu premierul moldovean Natalia Gavriliţa, la Bruxelles, după cea de-a şasea şedinţă a Consiliului de Asociere în temeiul Acordului de Asociere UE – Republica Moldova.

Josep Borrell a spus că ştie că cele 60 de milioane de euro nu vor rezolva problema gazelor în Moldova, dar e un prim pas pentru a construi un sistem de ajutor al celor vulnerabili. Potrivit oficialului, nu pot fi acoperite din surse europene diferenţa dintre nevoia actuală şi preţul solicitat de Gazprom, dar, sunt şi alte soluţii, precum diversificarea mixtului energetic în Moldova, creşterea diversificării surselor, creşterea independenţei energetice. Aici UE e gata să ajute Republica Moldova.

Întrebat dacă UE va rămâne dezamăgită în cazul în care Republica Moldova va semna totuşi un contract cu Gazprom, Josep Borrell a declarat că Moldova este un stat suveran, stăpân pe propriile hotărâri. Dacă Republica Moldova are posibilitatea de a negocia cu abordare pragmatică contractul cu Gazprom, UE are de ce să împiedice acest lucru. Problema energetică există şi în alte state, chiar şi din UE, dar în cazul Moldovei gazele naturale sunt folosite ca o armă politică.

În altă ordine de idei, oficialul european a apreciat importanţa reformei sectorului justiţiei şi a salutat primii paşi făcuţi în acest sens de guvernarea de la Chişinău. „ Aici calitatea este mai importantă decât viteza şi întotdeauna recomandăm să căutaţi expertiză de la partenerii locali, precum şi internaţionali recunoscuţi, pentru a reconstrui încrederea în sistemul de justiţie”, a declarat înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe, vicepreşedintele Josep Borrell. De asemenea, oficialul a reafirmat angajamentul de a facilita un proces de soluţionare cuprinzător, paşnic şi de durată a conflictului transnistrean, pe baza respectării integrităţii teritoriale şi suveranităţii Republicii Moldova, în frontierele sale recunoscute internaţional, cu statut special pentru Transnistria.

La rândul său, prim-ministrul Natalia Gavriliţa, a remarcat că suportul direct bugetar şi asistenţa macrofinanciară oferită de Uniunea Europeană ajută Republica Moldova să menţină stabilitatea financiară. Ajutorul nerambursabil de 60 de milioane de euro este o sumă adiţională la planul de recuperare economică, care va fi folosită pentru a compensa cetăţenilor creşterea preţurilor la gaze.

Răspunzând la întrebările jurnaliştilor, Natalia Gavriliţa a declarat că Republica Moldova este interesată să semneze un contract de procurare a gazelor pe termen lung, la un preţ pe care şi-l poate permite. Aşteaptă de la partea rusă să aibă consultări bazate pe dimensiunea economică, pragmatică. Negocierile de la Sankt Petersburg înregistrează un anumit progrese, dar, în acelaşi timp, se caută şi alternative pe termen lung.

Cât priveşte reglementarea conflictului transnistrean, Natalia Gavriliţa a remarcat că apreciază poziţia UE pe acest subiect, iar Moldova va lucra în continuare cu partenerii europeni pe platformele disponibile, precum este dialogul bilateral, dar şi formatul 5+2 pentru a avansa în acest proces.

Natalia Gavriliţa l-a invitat pe Josep Borrell să viziteze Republica Moldova împreuna cu colegii săi pentru a continua discuţiile de pe agenda comună.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite