Judecătorul ucrainean răpit în centrul Chişinău susţine că este „viu şi sănătos” şi neagă că a fost răpit VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Ceauş
Nicolae Ceauş

Judecătorul ucrainean Nicolae Ceauş (54 de ani), dat în urmărire de autorităţile de la Kiev pentru luare de mită (150.000 de dolari) şi care a fost răpit pe 3 aprilie, în centrul Chişinăului, de către indivizi înarmaţi şi dus cu un microbuz într-o direcţie necunoscută, susţine că „este viu şi sănătos” şi că nici măcar nu a fost răpit.

Judecătorul ucrainean apare într-un video publicat pe Telegram în care susţine că starea lui de sănătate este bună şi că dânsul nu a fost maltratat, asta deşi, într-un alt video apărut imediat după răpirea acestuia, se observă că judecătorul a fost bătut.

„Sunt viu şi sănătos. Totul e în regulă. La moment mă aflu în siguranţă şi mă simt bine. Deocamdată nu vă pot spune unde mă aflu, dar sunt obligat să ies public, deoarece mulţi speculează despre o aşa-numită răpire. Cui îi este convenabil? Putem doar presupune. Aş vrea să mă adresez soţiei mele. Svetlana, vreau să mă ierţi pentru momentele prin care ai trecut tu şi copiii noştri, dar era nevoie de făcut anume aşa. Promit că în timpul apropiat totul se va rezolva, iar cei vinovaţi de necazurile noastre vor fi pedepsiţi. Într-adevăr a existat o răpire, însă nu acum, dar în 2016 (când judecătorul a ajuns în Republica Moldova în circumstanţe neclare). De atunci, mereu sunt ameninţat cu răfuială pentru a mă obliga să rămân în Moldova. Oamenii implicaţi în acest caz se tem că voi reveni în Ucraina şi voi începe a vorbi. Mulţumesc prietenilor mei care m-au ajutat să evit închisoarea. În timpul apropiat intenţionez să mă întorc în Ucraina şi alături de avocaţii mei sa ofer răspunsuri la întrebările care frământă opinia publică ucraineană”, a spus Ceauş.

Judecătorul ucrainean Mikola Ceauş (54 de ani), dat în urmărire de autorităţile de la Kiev pentru luare de mită (150.000 de dolari) şi care se ascunde din 2016 de justiţia ucraineană în Republica Moldova, a fost răpit sâmbătă, 3 aprilie, în centrul Chişinăului, de către indivizi înarmaţi şi dus cu un microbuz într-o direcţie necunoscută. Momentul răpirii a fost surprins de către un martor.

Secretarul executiv al Partidului Socialiştilor, vicepreşedintele Parlamentului, Vlad Batrîncea, spune că răpirea judecătorului ucrainean Nicolae Ceaus ar fi fost pusă la cale de serviciile secrete din Ucraina, sub stricta monitorizare a Serviciului de Informaţii şi Securitate din Republica Moldova.

Preşedintele Maia Sandu a respins acuzaţiile că ar fi implicată în răpirea judecătorului ucrainean sau că măcar ar fi ştiut că se pregăteşte o asemenea acţiune.

Şi autorităţile ucrainene au negat că sunt implicate în răpirea judecătorului şi s-au arătat dispuse să colaboreze cu autorităţile moldoveneşti în vederea elucidării acestui caz.

Svetlana Ceaus, soţia judecătorului ucrainean care a fost răpit, pe 3 aprilie, în centrul Chişinăului, de câţiva indivizi înarmaţi, susţine că soţul ei a fost răpit pentru că a refuzat să continue procesul de obţinere a azilului politic în R. Moldova şi pentru că intenţiona să revină în Ucraina, unde ar fi trebuit să depună mărturii împotriva oamenilor lui Alexandr Gronovskii, persoană apropiată de ex-preşedintele Petro Poroşenko.

Svetlana Ceaus a mărturisit că răpirea s-a produs la amiază, în jurul orei 12, când Nikolai Ceas a fost să-şi ia copilul de la antrenament, alături de un bodyguard, care îl însoţea mereu. Odată ieşiţi din centrul de fitness, Nikolai Ceaus şi bodyguardul său se îndreptau spre maşină, moment în care 6 indivizi mascaţi, îmbrăcaţi în negru, au ieşit dintr-un microbuz alb. Trei dintre ei s-au năpustit asupra lui Nikolai Ceaus, iar alţi trei asupra bodyguardului.

Svetlana Ceaus a mărturist că bodyguardul a fost bătut, i-au fost legaţi ochii şi gura şu ulterior a fost aruncat într-un şanţ, unde şi-a pierdut cunoştinţa.

Soţia judecătorului a mai spus că nu cunoaşte unde la moment se află soţul ei şi dacă mai este în viaţă.

Precizăm că pe canalele de Telegram au apărut primele imagini cu Nicolai Ceaus după ce acesta a fost răpit. Din imagini se vede că judecătorul a fost maltratat fizic.

De partea cealaltă, organele de drept din Republica Moldova au deschis un dosar penal pe acest caz. Totodată, atât SIS, cât şi MAI au negat că sunt implicate în răpirea judecătorului sau că au fost informate despre operaţiunea respectivă. Ministrul de Interne, Pavel Voicu, a afirmat că oamenii legii au găsit microbuzul implicat în răpirea judecătorului şi că o persoană a fost reţinută.

Mai mult, ministrul de Interne, Pavel Voicu, a comunicat luni, 5 aprilie, că indivizii înarmaţi care l-au răpit pe judecător, în plină zi, sunt cetăţeni străini, iar ceea ce a avut loc este o infracţiune.

Ministrul nu a precizat ţara de origine persoanelor implicate în răpirea judecătorului, însă cel mai probabil aceştia sunt ucraineni, deoarece, potrivit ministrului, MAI deţine informaţia precum că indivizii respectivi au intrat în Republica Moldova din direcţia Ucrainei, iar imediat ce l-au răpit pe Ceauş au părăsit Moldova traversând frontierea cu Ucraina. În plus, Pavel Voicu spune că oamenii legii au ridicat documente în limba ucraineană.

Ministrul a comunicat că a fost deschis un dosar penal pe acest caz, iar o persoană a fost reţinută. Potrivit lui, oamenii legii depistat autovehiculul implicat în răpire, au fost ridicate documente şi mai multe amprente. 

„Sunt suficiente probe că această crimă a fost comisă de către cetăţeni străini veniţi din Ucraina. Cetăţenii au părăsit ţara în Ucraina”, a spus Voicu. Ministrul speră că organele de drept din Ucraina vor oferi mai multe detalii pe acest caz.

Serviciul de Informaţii şi Securitate a negat că a fost implicat în răpirea judecătorului ucrainean.

Preşedintele Maia Sandu a declarat că este inadmisibil ca oamenii să fie răpiţi şi să fie duşi într-o direcţie necunoscută. Şeful statului a cerut SIS şi MAI să elucideze acest caz.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite