Jurnaliştii nu au putut adresa întrebări lui Igor Dodon şi Recep Erdogan, iar ambii şefi de state au evitat să vorbească despre expulzarea profesorilor turci

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO presedinte.md
FOTO presedinte.md

Deşi a promis că la întrevederea sa bilaterală cu preşedintele turc, Recep Erdogan, va fi abordată şi problema celor şapte profesori turci expulzaţi din Moldova, subiect care a zguduit opinia publică de la Chişinău şi a ajuns şi în presa internaţională, Igor Dodon nu a scos niciun cuvânt pe această temă în timpul declaraţiilor pentru presă. Mai mult decât atât, jurnaliştii nici nu au avut dreptul să acorde întrebări celor doi şefi de state.

„Vom discuta cu preşedintele Erdogan problema expulzării profesorilor turci. Această chestiune va fi pe agenda vizitei. Vor fi şi proteste, desigur vom discuta”, a declarat Igor Dodon vineri, 5 ocrombrie, la emisiunea „Piatniţa” de la RTR-Moldova”. Chestiune despre care nu s-a pomenit nimic în vizita de meircuri, 17 octombrie, a lui Erdogan la Chişinău.

După întrevederea dintre cei doi, Igor Dodon şi Recep Erdogan şi-au adus laude reciproce în faţa presei, numindu-se unul pe altul „bunul meu prieten”. De asemenea, oficialii au semnat o declaraţie comună de cooperare strategică între Turcia şi Moldova, după care au făcut şi câteva declaraţii pentru presă, fără posibilitatea de a le fi adresate întrebări.

Iar la final, Igor Dodon l-a decorat pe Recep Erdogan cu Ordinul Republicii pentru merite deosebite în dezvoltarea relaţiilor moldo-turce.

„Astăzi este o zi istorică pentru relaţiile noastre bilaterale, deoarece am decis să creăm un Consiliu de cooperare strategică între statele noastre. Turcia este partenerul strategic al Republicii Moldova, care, la diferite etape, a jucat un rol important, nu doar în regiune, dar şi pentru Republica Moldova. Turcia a jucat un rol important când la sudul ţării a fost creată autonomia Găgăuzia. Prin acest suport, Turcia a contribuit la întărirea statalităţii R. Moldova”, a spus Igor Dodon.

Preşedintele moldovean a accentuat că Moldova are relaţii bune cu Turcia în toate domeniile, mai ales în cel economic.

„Vreau să constat că, în anul trecut, comerţul bilateral a fost de peste 400 de milioane de dolari. Sper foarte mult că în acest an vom depăşi cifra de jumătate de miliard şi, cum am discutat şi cu domnul preşedinte, obiectivul nostru pentru următorii ani este de peste 1 miliard de dolari comerţ bilateral”, a subliniat Dodon.

Şeful statului a menţionat că un alt subiect important discutat cu Erdogan este Găgăuzia.

„Găgăuzia şi poporul care locuieşte în Găgăuzia este o punte de legătură dintre Moldova şi Turcia, punte de prietenie. Am discutat detaliat tot ce ţine de autonomia Găgăuzia. Eu acord o atenţie deosebită acestei regiuni. Eu consideră că Găgăuzia este o garanţie suplimentară a statalităţii R. Moldova”, a spus Dodon.

Dodon a subliniat că Turcia „este un exemplu în a apăra interesul naţional şi de a dezvolta relaţii internaţionale în primul rând reieşind din interesul naţional”.

Declaraţiile lui Recep Erdogan

Dacă Igor Dodon a ignorat în totalitate subiectul expulzării profesorilor turci, Recep Erdogan a abordat problema într-o manieră abstractă. Oficialul turc a vorbit despre terorism, acţiuni imputate de serviile speciale de la Chişinău celor şapte profesori turci expluzaţi din Moldova.

„La tentativa de lovitură de stat noi am avut peste 250 de martiri şi foarte mulţi veterani. Din păcate, aceşti membri ai organizaţiei s-au strecurat în organizaţiile noastre. Este o organizaţie teroristă care îşi continuă activităţile şi în Moldova. Ei încearcă să se infiltreze între autorităţile moldoveneşti şi să urmeze aceeaşi paşi, aşa cum au făcut şi în ţara noastră. Eu sunt de părere că un prieten trebuie să-i povestească prietenului său ce a păţit ca acesta să se ocrotească”, a declarat Erdogan.

„Ocrotirea unităţii şi suveranităţii teritoriale a R. Moldova este foarte importantă pentru noi. Nu numai pentru a continua pacea şi prosperitatea din ţară. Noi vă susţinem în soluţionarea neînţelegilor din zona transnistreană pe căi şi principii de pace. Găgăuzia, unde trăiesc turci-găgăuzi, are un loc special în relaţiile noastre cu Moldova”, a afirmat Recep Erdogan.

Recep Erdogan s-a referit şi la criticile din spaţiul public pe subiectul deciziei Turciei de a repara Preşedinţia R. Moldova, pentru care au fost alocaţi 10 milioane de euro.

„Acest proiect nu este altceva decât un simbol şi va străluci acest simbol al prieteniei dintre ţările noastre. Nu înţeleg de ce sunt atâtea comentarii negative pe acest subiect. Este simbolul de prietenie al poporului turc faţă de poporul Moldovei”, a notat liderul de la Ankara.

Amintim că şapte cetăţeni turci, angajaţi ai Liceului moldo-turc Orizont din Chişinău, printre care directorul filialei Durleşti, directorul filialei Ciocana şi directorul filialei Ceadâr-Lunga, au fost reţinuţi de către ofiţerii SIS, după care expulzaţi din ţară, fiind suspectaţi de legături cu o grupare islamistă. 

Presa din Turcia scrie că autorităţile moldovene i-au reţinut şi extrădat pe cetăţenii turci la solicitarea venită de la Ankara. Cetăţenii turci reţinuţi activează la Liceul Orizont, instituţie de învăţământ finanţată de clericul Fethullah Gulen, acuzat de Recep Erdogan că ar fi organizat lovitura de stat din 2016. De atunci, Turcia a pornit o represiune naţională şi internaţională a oamenilor lui Gulen.

Potrivit unor surse, cetăţenii turci sunt, de asemenea, solicitanţi de azil politic pe teritoriul Republicii Moldova pe motiv că viaţa lor e în pericol în Turcia. Cu toate acestea, autorităţile au luat decizia să-i expulzeze anume în Turcia.

Directorul adjunct al filialei Durleşti a declarat pentru TV8 că reţinerile SIS s-au produs la comanda preşedintelui turc, Recep Erdogan, pentru că aceştia au refuzat să-l sprijine. El a menţionat că nu există temei legal pentru reţinerea şi expulzarea acestora.

În acelaşi timp, unele partidele de opoziţie, Platforma Demnitate şi Adevăr şi Partidul Acţiune şi Solidaritate, susţin că acesta este preţul pe care trebuie să-l plătească Vlad Plahotniuc şi Igor Dodon pentru Recep Erdogan, după ce liderul de la Ankara s-a angajat să repare clădirea Preşedinţiei R. Moldova din banii Turciei.

Vicepreşedintele Parlamentului Valeriu Ghileţchi afirmă că „operaţiunea privind expulzarea conducerii Liceului Teoretic Orizont ridică semne de întrebare”. În opinia sa, într-un stat de drept asemenea decizii trebuie să fie bazate pe dovezi clare, nu doar suspiciuni, precum că aceşti profesori aveau legături sau finanţau organizaţii islamiste.

Secretarul de Stat al Ministerului Justiţiei, Nicolae Eşanu, avertizează autorităţile de la Chişinău că Moldova ar putea fi condamnată la CEDO pe cazul reţinerii cetăţenilor turci care activau la Liceul Orizont.

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a solicitat organizarea unor audieri parlamentare în cazul expulzării din ţară a şapte cetăţeni turci, directori şi profesori de la Liceul moldo-turc Orizon.

Igor Dodon a rămas dezamăgit de modul în care presa a reflectat subiectul privind reţinerea şi expulzarea celor şapte cetăţeni turci, angajaţi ai Liceului moldo-turc Orizon, şi a afirmat că nu-l mai uimesc „standardele duble ale presei”. Potrivit lui, anterior „au fost expulzări mai urâte, pe criterii strict politice”.

Comisarul pentru Politica Europeană de Vecinătate şi Negocieri de Extindere, Johannes Hahn, a cerut Chişinăului să respecte statul de drept.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite