Justiţie pe timp de noapte. Dosarul împotriva Marinei Tauber, examinat pe întuneric şi departe de ochii presei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
x

Haosul provocat de decizia CEC de a o exclude pe Marina Tauber din cursa electorală de la Bălţi s-a mutat în instanţele de judecată. După ce toată ziua de vineri, 3 decembrie, am asistat la un adevărat ping-pong între curţile de apel şi instanţa de fond, într-un final, dosarul a ajuns din nou la Judecătoria Bălţi, despre care anterior s-a spus că s-ar afla în conflict de interese.

Mai mult decât atât, după două tentative eşuate ale avocaţilor Marinei Tauber de a-l recuza pe judecătorul desemnat să examineze cazul, pentru că ar încălca deliberat normele procedurale, procesul a fost reluat abia seara târziu. Acesta a fost întrerupt şi amânat pentru a doua zi abia la ora 5 şi 12 minute dimineaţa. Culmea este că, în momentul în care s-a dispus examinarea de fond a dosarului, judecătoarea Natalia Costaş i-a cerut presei să părăsească sala de şedinţe, pentru a continua examinarea cazului cu uşile închise.

Sâmbătă dimineaţă, Marina Tauber a ieşit într-un live pe Facebook şi a reiterat că judecătorii sunt intimidaţi şi presaţi să adopte o decizie favorabilă CEC-ului, direct de către preşedintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Dorel Musteaţă, şi şeful SIS, Alexandru Esaulenco.   

„Şedinţa de judecată în cazul Marinei Tauber a durat până dimineaţa, până la ora 5 şi 12 minute. Asemenea şedinţe de judecată ţara noastră nu a văzut încă. Asemenea coşmar şi dezmăţ judiciar nu smai găseşti nicăieri în lume. Am aşa o senzaţie că ei ne consideră pe toţi nişte proşti. Cu toată această operaţiune specială conduce Dorel Musteaţă, cel care fost numit preşedinte interimar al Consiliului Superior al Magistraturii. Brusc, acesta a devenit „om bun”, deşi, până acum, atunci când PAS era în opoziţie, tot ei îl acuzau că face justiţie la comandă. Acum, că a acceptat să îndeplinească ordinele directe ale Maiei Sandu, privind excluderea mea din cursă, a devenit, iată, foarte bun. În această operaţiune de intimidare a judecătorilor este implicat şi domnul Esaulenco, şeful SIS. Aceştia îi sperie pe judecători şi pe toţi cei care se opun acestui dezmăţ. Vreau să vă spun că la protestele de ieri, i-am văzut pe toţi colaboratorii SIS-ului care există”, a declarat Marina Tauber.

Ea a anunţat că nu se va lăsa intimidată şi şi-a îndemnat susţinătorii să iasă din nou la protest în faţa Judecătoriei din Bălţi, pentru a-şi apăra votul şi dreptul la alegere.

În cadrul unei emisiuni la N4, Marina Tauber a declarat că în spatele deciziei CEC ar sta preşedintele Maia Sandu.

Amintim că expertul politic Dionis Cenuşa a criticat decizia Comisiei Electorale Centrale de a propune excluderea Marinei Tauber din cursa electorală pentru turul doi al alegerilor locale noi din Bălţi.

Partidul Socialiştilor din Republica Moldova consideră ilegală decizia Comisiei Electorale Centrale de a cere Judecătoriei Bălţi excluderea Marinei Tauber din cursa electorală pentru alegerile locale noi din Bălţi. PSRM „constată cu îngrijorare faptul că regimul Maiei Sandu păşeşte activ pe calea capturării statului după modelul regimului odios al lui Vladimir Plahotniuc.”

Ex-premierul Ion Chicu a condamnat decizia Comisiei Electorale Centrale de a cere Judecătoriei Bălţi excluderea Marinei Tauber din cursa electorală pentru alegerile locale noi din Bălţi. Fostul prim-ministru e de părere că în spatele hotărârii CEC stă preşedintele Maia Sandu.

Comisia Electorală Centrală a votat, miercuri seara, pentru excluderea candidatul Partidului ŞOR pentru funcţia de primar de Bălţi, Marina Tauber, din cursa electorală pentru turul doi al alegerilor locale noi din 5 decembrie, după ce în primul tur a învins categoric, cu aproape 50%.

CEC a constatat nereguli în finanţarea campaniei electorale a candidatului Partidului Şor. Comisia a constatat utilizarea fondurilor nedeclarate în mărime de cel puţin 34.260 de lei.

Potrivit CEC, prin adunarea acestei sume, a cheltuielilor nedeclarate de 34.260 lei, la cheltuielile deja contabilizate şi prezentate la CEC, rezultă o sumă de cel puţin 9.514 delei care depăşeşte plafonul mijloacelor financiare ce pot fi utilizate pentru circumscripţia electorală municipală Bălţi. 

În acest sens, CEC a transmis actele necesare către Judecătoria Bălţi în vederea anulării înregistrării Marinei Tauber în alegerile locale. Instanţa are ultimul cuvânt de spus în această problemă.

Marina Tauber a declarat că membrii CEC, în frunte cu Pavel Postica, „s-au vândut”. Tauber nu recunoaşte decizia CEC şi susţine că este vorba despre o comandă politică.

„A fost un spectacol ieftin. Trebuie să vă fie ruşine”, a adăugat Tauber.

Amintim că miercuri, 1 decembrie, candidata Partidului Şor la funcţia de primar al municipiului Bălţi, Marina Tauber, a declarat că guvernarea vrea să o elimine cu orice preţ din cursa electorală.

Precizăm că Marina Tauber a câştigat detaşat primul tur al alegerilor locale noi din 21 noiembrie din Bălţi, învingându-i cu un scor zdrobitor pe ceilalţi concurenţi electorali. Mai exact, Marina Tauber a acumulat aproximativ 50 la sută din sufragii. Prin urmare, în data de 5 decembrie, va avea loc cel de-al doilea tur de scrutin, în cadrul căruia Marina Tauber va concura cu candidatul independent Nicolae Grigorişin

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite