Kremlinul pregăteşte un plan de dezmembrare a Ucrainei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru a nu admite extinderea spre est a ideilor naţionale ucrainene şi pentru a preveni o pierdere totală a acestei ţări, Moscova are un „plan B“ privind soarta Ucrainei, şi anume dezmembrarea ei în trei părţi, susţine influentul săptămânal de la Kiev „Zerkalo Nedeli“ (Oglinda săptămânii).

"În Rusia capătă o popularitate tot mai mare ideea precum că este imposibil şi chiar inutil de a menţine întreaga Ucraină în sfera de influenţă rusească. Or o Ucraină, "bolnavă" de revoluţie naţională şi libertate a cuvântului este o sursă de infecţie şi cangrenă care se poate răspândi de la Kiev la Moscova. Cea mai bună metodă de luptă cu cangrena, iar pentru Moscova, revoluţia este o cangrenă - este amputarea părţilor infectate. Aşa că există o tentaţie de a izola regiunile vestice (ale Ucrainei n.r.) bolnave, până când în ele nu au infectat întreaga Ucraină“, notează publicaţia de la Kiev.

Potrivit Zerkalo Nedeli, această idee nu este nouă şi îşi are origine încă din Rusia Ţaristă, când un fost ministru al Afacerilor Interne Piotr Durnov care a salvat guvernul ţarist în cele mai întunecate luni ale anului 1905, a pretins ceva asemănător. Astfel acesta susţinea că Rusia nu ar trebui să lupte pentru a prelua Galiţia, pentru că în acest caz "aşa-numita mişcarea ucraineană s-ar extinde şi ar cuprinde şi restul teritoriului populat de ucraineni“, menţionează autorul.
În opinia celor de la săptămânalul de la Kiev concepţia de separare în trei părţi a Ucrainei, domină şi la Lubeanka şi în alte centre decidente din Rusia şi denotă că Moscova se teme să preia toată ţara, iar "proiectul ucrainean“ este totuşi un succes.

"Posibilitatea integrării depline în Rusia, astazi este oferit doar pentru trei regiuni estice (Doneţk, Lughansk şi Harkiv) şi Crimeea. Ucraina Centrală şi de Sud va urma să aibă statutul de ţară tampon, dar formal va fi un stat independent, aşa-zisa Ucraina rusească. Doar cele cinci regiunile vestice pot merge unde doresc. De exemplu, pot deveni o zonă neutră, sau poate chiar să adere la NATO şi UE. Un fel de iad, purgatoriu şi paradis. Chiar 15-20 de ani în urmă, pentru vestul Ucrainei era planificat un statut de tampon, în timp ce apartenenţa restului ţării la Rusia nu era pusă la îndoială de nimeni“, mai constată Zerkalo Nedeli.

În opinia publicaţiei procesul va fi unul de durată şi ar putea porni de la federalizarea ţării, mutarea capitalei în Harkov sau Doneţk şi aşa mai departe.
Totodată Zerkalo Nedeli susţine că mulţi din cei care promovează aceste idei sunt chiar din Ucraina.

"Înrăutăţirea situaţiei economice va forţa Kremlinul să acţioneze. Pentru că mâine poate fi prea târziu. În orice caz anul 2014 ar putea fi decisiv în adoptarea unor deciziilor necesare", avertizează săptămânalul de la Kiev.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite