Kulminski: Şansele unui compromis cu socialiştii nu sunt pierdute

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vlad Kulminski, consilierul prim-ministrei Maiei Sandu, consideră că şansele unui compromis cu socialiştii nu sunt pierdute. Potrivit lui, prin această iniţiativă de asumare a răspunderii faţă de modificarea Legii Procuraturii, înaintată de Guvern, Maia Sandu şi-a propus să nu permită ca instituţia să ajungă sub controlul politic al unui politician, transmite IPN.

 Vlad Kulminski susţine că mai sunt câteva zile când acest subiect mai poate fi pus în discuţie.

Vlad Kulminski susţine că sarcina prioritară a actualului Guvern a fost să nu admită capturarea principalelor instituţii ale statului de către alte persoane, în special Procuratura, Centrul Naţional Anticorupţie, Serviciul de Informaţii şi Securitate.

„Acestea lucrau anterior pentru Plahotniuc, îndeplineau ordine şi se ocupau cu distrugerea oponenţilor politici. Pentru prim-ministră chestiunea principială a fost să nu admită ca aceste instituţii să ajungă în mâinile unui „alt Plahotniuc”. Când ea a simţit că aceste instituţii au început să ajungă în mâinile altui om, acest lucru pentru ea a fost absolut inacceptabil. Ea nu a intenţionat să stea şi să aştepte să vadă cum Procuratura, CNA ajung sub controlul altcuiva şi cum aceste instituţii încep să fie folosite exact aşa cum s-a întâmplat în ultima perioadă. Aceasta a fost principala sarcină a prim-ministrei şi ea s-a descurcat foarte bine”, a declarat consilierul la emisiunea „Piatniţa s Anatoliem Golea” de la postul de televiziune RTR Moldova.

Potrivit deputatului socialist Gaik Vartanean, faptul că socialiştii nu au susţinut iniţiativa de asumare a răspunderii a Guvernului pentru modificarea Legii Procuraturii nu înseamnă că PSRM nu susţine reforma justiţiei, în general. Socialistul spune că nu înţelege de ce Guvernul a recurs la această măsură, dar nu organizează, de exemplu, un alt concurs pentru selectarea candidaţilor la funcţia de deputat. „Nouă nu ne place abordarea faţă de coaliţie, faţă de majoritatea parlamentară pentru că aceasta trebuie să fie colegială, pentru că pentru noi, socialiştii, au votat mai mulţi oameni decât pentru blocul ACUM. Oamenii nu înţeleg de ce noi trebuie să credem un om pe cuvânt că el poate înainta un procuror general obiectiv”, notează Gaik Vartanean.

Potrivit lui, această înaintare a candidaţilor la şefia Procuraturii de către prim-ministru, aşa cum propune Maia Sandu, înseamnă, de facto, o imixtiune politică.

Vineri, 8 noiembrie, Partidul Socialiştilor a înaintat moţiune de cenzură ca urmare a asumării de către Guvern a răspunderii pentru modificarea Legii Procuraturii.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite