Kulminski: Nu există riscul implicării Transnistriei în război

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vlad Kulminski
Vlad Kulminski

Fostul vicepremier pentru reintegrare, Vlad Kulminski, spune că, deocamdată, nu există riscul implicării regiunii transnistrene în război. Potrivit ex-vicepremierului, nici populaţia regiunii şi nici pretinsele autorităţi separatiste nu-şi doresc escaladarea situaţiei, notează IPN.

În acelaşi timp, comentatorul politic Nicolae Negru spune că riscul implicării Republicii Moldova în război va creşte, dacă Ucraina va pierde teren în faţa Moscovei, iar armata rusă se va îndrepta spre Odesa.

Potrivit consilierului preşedintelui Zelenski, Mihail Podoleak, „regiunea transnistreană reprezintă un factor destabilizator pentru Republica Moldova şi pentru Ucraina, iar pe măsură ce conflictul va escalada, vor fi luate decizii cu privire la Transnistria”. În acelaşi timp, fostul vicepremier pentru reintegrare spune că, luptând cu agresiunea militară rusă, Ucraina se pregăteşte pentru orice scenarii, însă deocamdată nu poate fi vorba despre o atragere a Republicii Moldova în război prin intermediul teritoriului necontrolat de către autorităţile constituţionale.

„La etapa actuală nu există riscul implicării regiunii transnistrene sau a Republicii Moldova, în întregime, în război. Ucraina, fiind într-un război de agresiune a Federaţiei Ruse, trebuie să-şi planifice acţiunile pentru orice risc. Dar mai mulţi oficiali din Ucraina au recunoscut că regiunea transnistreană nu reprezintă un pericol atât de mare. Ca şi componenţă etnică regiunea este creată din ucraineni, moldoveni şi ruşi. E greu de imaginat că se va produce o mobilizare a oamenilor care vor merge la lupte împotriva Ucrainei”, a spus Vlad Kulminski în cadrul unei ediţii speciale la postul public de televiziune.

În aceeaşi ordine de idei, comentatorul politic Nicolae Negru spune că riscurile vor creşte exponenţial pentru Republica Moldova, dacă Rusia va reuşi să ocupe regiunea Nicolaev şi să se îndrepte spre Odessa.

„Chiar dacă populaţia de dincolo de Nistru nu-şi doreşte un război, n-o va întreba nimeni dacă-şi doreşte sau nu implicarea în război. Există trupe ruse care se supun comandamentului de la Moscova, nu de la Tiraspol sau de la Chişinău. Şi în funcţie de evoluţia luptelor din Ucraina, s-ar putea schimba situaţia şi la noi. Dacă armata rusă ar reuşi să treacă de Nicolaev, să meargă spre Odessa, lucrurile se schimbă. Rusia are la dispoziţie şi depozitul de la Cobansa, nu ştim ce se află acolo, unii spun că ar fi vorba şi de rachete”, a spus comentatorul politic, Nicolae Negru.

Ieri, Maia Sandu a menţionat în Parlamentul European că Republica Moldova sprijină suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei. „Crimeea este Ucraina. Donbas este Ucraina. Kiev este Ucraina. Şi vor fi întotdeauna”, a punctat preşedintele Republicii Moldova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite