Protestele se amână la Chişinău. Vacanţa este mai importanţă decât naţiunea!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Se pare că la Chişinău cetăţenii îşi doreau mai mult decât Andrei Năstase ca acesta să ajungă primar al capitalei Republicii Moldova. Protestele de amploare ce au urmat după decizia incorectă şi politizată a justiţiei din Republica Moldova au fost oprite brusc până pe 26 august 2018, aparent exact cât ar avea nevoie liderii să îşi consume vacanţele deja programate.

Sigur că în spaţiul public liderii de opinie favorabili mişcării au venit cu diverse argumente privind această amânare dar nici unul care să justifice amânarea. Ce-ar fi însemnat ca în România protestele de după Colectiv sau de după Ordonanţa 13 să se mai amâne vreo două luni după ce decizia ar fi fost luată?

Cam aşa este în Republica Moldova: de mai bine de 26 de ani politicienii care administrează statul sau se află în opoziţie(în esenţă împărţind prada) au o agendă proprie pe care o respectă iar cetăţenii reprezintă doar scule de lucru cu interese convergente doar în anumite puncte care nu lezează interesele unei grupări, ba chiar le favorizează.


 

S-a votat retragerea trupelor ruse din regiunea Transnistreană: ce urmează?

Pe rând ONU, OSCE, NATO şi apoi senatul SUA au votat rezoluţii privind scoaterea trupelor ruse din Regiunea Transnistreană. Sigur că aceste decizii au o puternică încărcătură politică şi geopolitică şi ele sunt foarte importante în discursul de pe plan intern, însă produc exact zero consecinţe în politica externă a Federaţiei Ruse.

Pe de altă parte consider că nu există absolut nici o şansă ca aceste trupe să se retragă deoarece nu are cine să integreze acel teritoriu. Practic parcă am asista la o necunoaştere a realităţilor de la nivelul terenului atunci când nu accepţi de facto că acel teritoriu nu a fost niciodată al Republicii Moldova, ci al Uniunii Sovietice, nu a fost niciodată al României şi nici nu va fi parte a nici uneia din părţi. Tot puţin probabil este ca Regiunea Transnistreană să devină parte a Ucrainei căci asta ar mai lipsi vecinilor din Est: o mutare a jocului politic intern şi mai spre interesele Federaţiei Ruse, căci acest lucru se va întâmpla atunci când vom avea câteva sute de mii de noi votanţi. Impactul pe Republica Moldova ar fi catastrofal şi nici nu îl putem lua în discuţie.

Spun că România nu îşi doreşte şi nici nu trebuie să îşi dorească acel teritoriu pe un principiu foarte simplu: ar fi o abatere de la ideologia de fundamentare a statului naţional român şi care prevede doar integrarea acelor teritorii cu o majoritatea populaţie românească.

Pe de altă parte nu asistăm pe moment la o dorinţă a Federaţiei Ruse de integrare a regiunii transnistrene în Republica Moldova. Dacă ar lua această decizie şi o poate lua, ar însemna pur şi simplu dinamitarea scenei politice interne şi a politicii externe a statului vecin. Ar putea face acest lucru, dincolo de simple declaraţii politice, prin retragerea efectivă a trupelor ruse. În acest caz nu ar exista practic nici o justificare pentru integrare, însă Republica Moldova ar deveni toată pe termen scurt şi mediu a Federaţiei Ruse. Dar am spus pe termen scurt şi mediu, căci efectul influenţei ruse în regiune nu se va simţi decât pe o perioadă de maxim 10 ani după care se va restabili echilibrul pro-românesc iar regiunea ar fi pe veci pierdută, având în vedere că ulterior o nouă ocupaţie militară ar fi practic imposibilă căci nu mai există contact direct.

Ce ar vrea Federaţia Rusă ar fi o graniţă pe Nistru bine trasată şi o integrare a acestui spaţiu. Conducerii actuale îi plac lucrurile clare, bine trasate.

Marşul Unirii

Pe 1 iulie de la Alba Iulia zeci de persoane au pornit într-un marş istoric spre Chişinău. Peste 1000 de km vor fi parcurşi pe jos în mai multe etape cu durata a câteva zile. O parte din cei prezenţi vor străbate tot acest traseu, o altă parte se vor alătura doar pe anumite porţiuni.

Pe 1 septembrie se va ajunge la Chişinău, acolo unde este programată o Mare Adunare Naţională pentru marcarea Centenarului Unirii.

Oricine se poate alătura acestei manifestaţii sau o poate susţine. Poţi să vii în marş o zi, două sau chiar pe tot traseul, sau  poţi vedea când acesta ajunge în localitatea ta şi se poţi implica în cazarea sau  în susţinerea acestora la nivel local.

Poţi urmări întregul eveniment pe Facebook prin intermediul paginii: https://www.facebook.com/basarabiapamantromanesc/ şi uneori şi un simplu Like, un Share sau chiar un Comentariu de susţinere va ajuta pe cei care au pornit pe acest drum.

image
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite