Politică

articolul anterior articolul urmator

La Moscova au loc negocieri pentru deblocarea exporturilor de vin moldovenesc şi un nou contract cu Gazprom

8
19 Sep 2013 09:20:09
Autor: Ion Preasca
Valeriu Lazăr se va întâlni cu Dmitri Rogozin
Valeriu Lazăr se va întâlni cu Dmitri Rogozin

O delegaţie guvernamentală condusă de vicepremierul Valeriu Lazăr se află la Moscova pentru a discuta diverse chestiuni economice din relaţiile moldo-ruse, dar şi din spaţiul CSI. Una dintre problemele de bază pe agenda vizitei este reluarea negocierilor cu Gazprom privind un nou contract de import a gazelor.

Viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, va participa la reuniunea Consiliului economic al CSI, care se va desfăşura în perioada 19-20 septembrie, la Moscova.

Va fi analizată politica comercială a Republicii Moldova

Pe ordinea de zi a reuniunii figurează 21 de chestiuni, printre care privind metodologia unică de ţinere a statisticii vamale privind comerţul extern, privind precizarea prognozei producţiei şi consumului de resurse energetice până în 2020, privind priorităţile Concepţiei de colaborare în domeniul energetic, dar şi chestiuni legate de comerţul extern.

Printre priorităţi se numără aprobarea unei liste comune a produselor competitive ale ţărilor membre ale CSI, a protocolului privind modificarea regulilor de origine a mărfurilor în cadrul CSI, etc. Într-un punct separat va fi examinată politica comercială a Republicii Moldova.

Delegaţii vor examina şi progresul înregistrat în crearea expoziţiilor permanente ale ţărilor membre CSI în cadrul Centrului expoziţional din oraşul Moscova, în baza unei decizii a şefilor de stat din Comunitatea Statelor Independente din anul 2002.

În cadrul vizitei la Moscova, viceprim-ministrul Valeriu Lazăr se va întâlni cu vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, co-preşedinte al Comisiei interguvernamentale de cooperare comercial-economică.

Negocieri cu Gazprom

Totodată, Valeriu Lazăr are stabilite întrevederi bilaterale cu ministrul Dezvoltării Economice, Alexei Uliukaev, ministrul Energeticii, Alexandr Novak, şi cu conducerea concernului Gazprom. La discuţii va participa şi preşedintele Moldovagaz, Alexandru Gusev, în program figurând întrevederi cu Valeri Golubev, vicepreşedintele Gazprom, şi Alexandru Medvedev, şeful Gazpromexport.

Potrivit unor surse neoficiale, e puţin probabil să fie semnat un nou contract de import a gazelor, urmând să fie prelungit cel vechi pentru încă un an. Datorită conjuncturii de pe piaţă, preţul gazului ar putea scădea anul viitor cu circa 10 dolari: de la 378 de dolari pentru o mie de metri cubi, cât e acum, la 368. Principalele teme de discuţii vor râmâne datoria regiunii separatiste din stânga Nistrului şi restructurarea întreprinderii Moldovagaz. La Moscova ar urma să fie prezentată şi o propunere de a reeşalona pentru 10-15 ani datoria pe care o are compania Moldovagaz (fără regiunea separatistă) faţă de Gazprom.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

Munteanu Dorina
19.09.2013, 09:45:03

Dupa parerea mea experienta lui Lazar in domeniul Economic al RM este foarte mare,si aceste probleme aparute vor disparea. Economia tarii noastre nu trebuie sa stopeze aici,mai ales ca s-au cunoscut un sir de realizari foarte importante,si trebuie sa se ia decizii corecte. Cred ca ne asteapta schimbari foarte importante care sunt indreptate exclusiv spre bunastarea societatii!

+1 (1 vot)
Leonid Moldovanu
19.09.2013, 16:01:31

ai dreptate fata mea, experienta lui Lazar este foarte mare si este un foarte bun negociator, dar sa nu uitam ca PCRM are intelegere tacita cu partea rusa in privinta embargoului si ii va fi greu si lui Lazar

+1 (1 vot)
Bogdan_89
19.09.2013, 10:09:25

Deblocarea exporutului de vin si restabilirea situatiei preexistente va fi rezultatul cu care va veni V.Lazar de la Moscova,pentru ca niciodata nu a dezamagit prin actiunile sale si mereu a optat pentru evolutia continua a economiei,si a intregului stat per ansamblu.

Damian Florea
19.09.2013, 17:08:43

Sint convins ca Lazar va negocia cel mai bun rezultat posibil pentru RM, atit in privinta situatiei cu inporturile cit si pe linia energetica

Andrei Balan
19.09.2013, 18:38:55

Nu cunosc un alt negociator mai bun ce s-ar fi descurcat mai bine cu aceste obiective... Cred ca Lazar ne va aduce de acolo numai noutati bune.

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările