La show Chirtoacă se pricepe

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cum ar arăta New York-ul dacă ar fi Chişinău. COLAJ Zonalibera.info
Cum ar arăta New York-ul dacă ar fi Chişinău. COLAJ Zonalibera.info

De-i vreme urâtă şi plouă, frământăm noroiul de-o plăcere; de bate vântul, înghiţim praf, cu tot cu rămâşiţele din glodul uscat sau nisipul de astă iarnă împrăştiat în calitate de antiderapant. Merite demne de un primar „de-al nostru“, care admnistrează treburile urbei din 2007.

Până nu demult junele edil din fruntea Chişinăului avea o scuză. Blocarea mai multor proiecte era pusă fie pe seama comuniştilor de la guvernare, fie în cârca funcţionarilor iresponsabili. Să ne gândim împreună ce a făcut în cei aproape şase ani primarul? Cu ce realizări se mândreşte? A cerut vreodată să fie spălată mizeria de pe stăzi? S-a înfoiat în puzderia de subalterni pentru a opri construcţia de coştereţe pe lângă blocuri? Nu, ne-a servit periodic show-uri, în faţa sau în spatele Primăriei. De exemplu, luni, s-a lăudat cu „maşina mişto“.

În loc să ne povestească despre mirese în faţa camerelor de luat vederi mai bine s-ar duce în stagiere la Sibiu, să înveţe de la Klaus Iohannis ce înseamnă să fii primar. Acolo, chiar şi în urmă cu mai bine de un deceniu, se spălau stăzile - pavate, nu asfaltate. La Sibiu, dragă domnule Chirtoacă, se udă florile puse pe balustradele instituţiilor publice sau chiar pe stâlpi. Acolo centrul vechi e centru vechi. Şi totul este lună. Nu degeaba Iohannis este primar din 2000, e la al patrulea mandat.

Cum e la noi, într-un oraş care de la o vreme îşi zice şi european? De cum ieşi din casă, dai în părculeţul din faţa blocului de cele „100.000 de locuri de parcare pe care le-a amenajat municipalitatea în ultimii ani“. Nu ştiu cum e la voi, dar în curtea casei în care stau eu scuarul s-a umplut de maşini. Unii şi-au pus peste fâşia de iarbă pietre sau moloz, chiar şi covoare, pentru a nu-şi murdări roţile de noroi, alţii şi-au bătut pari pe care au atârnat lanţuri prinse cu lacăte, semn că aici e locul lor de parcare. Ştiţi cum e acolo când plouă? Eu vă invit, domnule Chirtoacă, să vedeţi. Dar să vă luaţi şi nişte cizme de cauciuc, altfel nu intraţi.

În staţii şi pe străzi stau mormane de gunoaie. La fel şi în parcurile oraşului nostru „verde şi luminos“. Despre milioanele de gropi de pe drumuri sau miile de gherete urâte aranjate pe marginea carosabilului nu mai zic. O să găsiţi un milion de justificări.

Nu vreau dumneavoastră personal să strângeţi gunoaiele, să faceţi ordine în taxatoarele de la troleibuze care numai „po-russki“ vorbesc sau să vă faceţi asfalt gata de turnat în gropi. Vreau să administraţi toate aceste probleme, domnule primar, doar pentru asta v-am pus şef la Primărie, prin voturile noastre!

Capitala europeană trebuie condusă altfel. V-am sugerat un model. Puteţi să mergeţi să învăţaţi din experienţă de la Sibiu, să vă înfrăţiţi chiar, numai că asta să fie util orăşenilor.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite