Politică

articolul anterior articolul urmator

Lăsaţi limba română în pace!

32
20 Aug 2013 20:05:40
Valentina Basiul
Elevii de la liceul românesc de la Râbniţa, la ora de română. FOTO Tudor Iovu
Elevii de la liceul românesc de la Râbniţa, la ora de română. FOTO Tudor Iovu

Sfârşitul de august din acest an înseamnă nu doar marcarea sărbătorilor naţionale şi lâncezeala din ajun, ci şi multă agitaţie şi mii de rânduri scrise despre ce limbă vorbesc moldovenii de la est de Prut, un subiect obsesiv pentru unii şi obositor pentru alţii.

Prilejul este numai bun pentru aşa ceva. În câteva zile, Curtea Constituţională va examina sesizarea deputatei Ana Guţu, care a cerut interpretarea „sintagmei din articolul 13 al Constituţiei Republicii Moldova «limba moldovenească, funcţionând pe baza grafiei latine», poate fi echivalată semantic cu sintagma «limba roman㻓. Demersul în sine e unul forţat. De toate a făcut Curtea Constituţională în ultima vreme, îi rămânea doar să se expună în ce limbă vorbeşte poporul. Sper că magistraţii vor avea suficientă înţelepciune şi vor refuza să examineze şi această cerere populistă, aşa cum au făcut în alte cazuri.

Cu tot respectul, dar nu vreau ca 2,5 jurişti constituţionali, cu sau fără cetăţenie română, să dea lecţii de filologie romanică, după ce zeci de ani specialiştii din domeniu şi-au irosit energia organizând simpozioane, sesiuni, forumuri, până şi Academia de Ştiinţe a Republicii Moldova a spus franc: limba pe care o vorbim este cea română. Punct. Asta se întâmpla pe la mijlocul anilor ’90. Am crezut că acest episod s-a terminat atunci, dar nu, cuiva îi convine să ne zădărască periodic cu o temă sensibilă.

Presa din România a grăbit foarte tare lucrurile,  anunţând că Înalta Curte ar putea decide înlocuirea „limbii moldoveneşti“ din Constituţie cu cea română. Diletantism pur. Într-o ţară parlamentară NU Curtea Constituţională ia astfel de decizii. Desigur, Curtea ar putea interpreta că actuala formulare din Legea Supremă este aceeaşi cu limba română, ceea ce ar fi o decizie pur politică. Dar nu vi se pare că acest lucru ar legifera „limba moldoveneasca“? Poate că asta aşteaptă unii?

Eu am obosit de acest subiect. Cred că elitele acestei ţări trebuie să se concentreze şi pe alte lucruri, mult mai concrete, avem de făcut reforme, să scăpăm odată de sărăcie. De mai bine de 20 de ani limba română se predă în şcoală. Poate mâine elevii de azi ne vor scăpa de ruşinea şi bâlbele politicienilor, care se tem să scape de fantomele lui homo sovieticus.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

32 Comentarii

Maxim Gutu
20.08.2013, 21:35:56

Stimata doamna, ar fi mai corect sa cititi sesizarea doamnei deputat Gutu, care o gasiti direct pe adresa www.constcourt.md si dupa aceasta sa dati aprecieri de fapt neintemeiate si de prost gust...astept o reactie dupa ce cititi sesuzarea...mc

+6 (6 voturi)
ion sbucium
21.08.2013, 00:02:55

Elitele estone au avut intelepciune de a gasi consens, intelegere cu populatia de limba rusa de la Narva si sa evite razboiul si crearea unei enclave, pe cand elitele din R.Moldova, inspirate de "consilieri" de pe la Iasi, au fost categorice, intransigente, s-au condus de emotii si mai putin de ratiune si au nimerit in capcana intinsa a unui conflict militar cu separarea raioanelor de Est ale Republicii, distrugerea rapida a potentialului industrial si economic, inchiderea a zedci de mi de locuri de munca si drept urmare exodul unui milion e moldoveni in cautarea locurilor de munca peste hotare. Subliniez - toate au pornit de disputele politice legate de limba oficiala a statului. Oare putin au suferit cetatenii acestei tari din cauza lipsei unui consens DEMOCRATIC, CORECT, EUROPEAN in chestiunile legate de limba? E mai nevoie sa mai calcam inca o data pe aceleasi greble? Sfaturile venite din Romania nu se potrivesc realitatilor din R.Moldova, sunt categorice, nationaliste si acutizeaza conflictele interne ale societatii din R.Moldova anume acum, cand mai mult ca oricand avem nevoie de UNITATE, de COEZIUNE SOCIALA pentru a putea trece cu succes testele standardelor europene pe care avem a le trece odata cu ASOCIEREA R.Moldova la UE. A scoate acum pe prim plan disputele vechi legate de numele limbii - inseamna a aprinde azi un nou focar de condfruntari in interiorul societatii, a o dezbina, a o impinge spre destabilizare, "razboi" verbal de la care nu e mult si pana la razboi civil. Asta ar dori-o NEPRIETENII nostri si in primul rand "unionistii", inclusiv si cei liberali, ca dna Petrov-Gutu, avansata de la Tiraspol la Chisinau anume in perioada disputelor legate de limba, care cunoaste foarte bine cum se discutau la Universitatea din Tiraspol tezele CC al PCM despre limba. Scimbarea aceasta la prima vedere pur formala in Constitutie ar fi un motiv in plus ca Transnistria si Gagauzia sa se distanteze si mai tare de R.Moldova si sa-si declare incdependenta. Asta, oare, ii trebuie R.Moldova acum cand pana la Summitul de la Vilnus mai raman 100 de zile? E prea mare pretul pe care ar trebui sa-l platim pentru a-i indeplini o "pofta", o "dorinta" EGOISTA, NELOIALA si NEPRIETENEASCA a lui Basescu, dupa care evident vor urma urmatoarele "pofte" - scoaterea din uz a numelui identitar de "moldoveni", declararea teritoriului si avutilor sale drept "romanesti", adica apartinand Romaniei si imperativul "unirii"- anexarii teritoriului de la Est de Prut la nua "Romania Mare" cu stergerea de pe harta si din istorie si a cuvantului "Moldova", Stat si Natiune Independenta R.Moldova, adica ... moartea, capitularea, sinuciderea, jertfirea "frateasca" a R.Moldova in numele la o Romanie si mai mare, si mai bogata etc.

-8 (10 voturi)
addy samson
21.08.2013, 00:22:06

Eşti dezinformat or dezinformezi cu buna ştiinţă. Narva nu este o enclavă. Este un oraş ca toate celelalte. În plus ruşii nu au primit cetăţenia estonă cu tăvălucu ca în RM. Ăsta este "compromisul" estonienilor. "Vreţi să trăiţi cu noi, bine. Nu, Rusia e mare. În RM ruşii vor să trăiască pe acest teritorii dar fără populaţia băştinaşă.

+9 (9 voturi)
Utilizator Adevărul
21.08.2013, 01:26:46

Comentariu considerat abuziv.

= Tenuţă Dacu dela Cetatea Tighina =
21.08.2013, 08:22:34

- Rusine jurnalistilor ne-Adevarati ! Stergeti mesajele unioniste iar pe cele Zbuciumate moscalesti le propagati cu placere si bucurie ! Rusine ! de trei ori Rusine, rusofililor mascati cu salarii d ela Guvernul României ! Hai, stergeti-mi si mesajul asta ! Numai la asta sunteti buni ne-buni !

+5 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (32)

Modifică Setările