Leancă: Sprijinul extern poate fi acordat doar în condiţiile unor acţiuni transparente

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Partidului Popular European din Moldova, Iurie Leancă, insistă asupra necesităţii acordării sprijinului extern doar în condiţiile unor acţiuni transparente ale guvernării de la Chişinău, menite să depăşească situaţia de criză. Declaraţia a fost făcută de politician după participarea acestuia la cea de-a VII-a ediţie a Conferinţei de securitate GLOBSEC, desfăşurată în perioada 15-17 aprilie, la Bratislava, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al PPEM, în contextul evenimentului, Iurie Leancă a avut întrevederi cu oficiali şi experţi din ţările Europei Centrale, în cadrul căror a discutat despre necesitatea realizării angajamentelor de pe agenda de integrare europeană. Politicianul a optat pentru acordarea susţinerii necesare Republicii Moldova în implementarea acestora, în circumstanţele în care guvernarea de la Chişinău va realiza acţiuni transparente şi responsabile.

De asemenea, în cadrul întrevederilor, acesta a discutat şi despre depăşirea provocărilor în domeniul securităţii naţionale, prin fortificarea cooperării cu partenerii strategici, inclusiv cu cei transatlantici.

În cadrul Conferinţei, liderul PPEM a avut întrevederi şi cu Štefan Füle, Kalman Mizsei, Bogdan Aurescu şi Damon Wilson, cu care a făcut un schimb de opinii cu privire la situaţia social-politică din Republica Moldova. Aspecte de securitate şi stabilitate regională au fost puse în discuţie şi cu secretarul general adjunct al NATO, Alexander Vershbow.

De asemenea, Iurie Leancă a discutat cu Madeleine Albright, preşedinta Institutului Democratic Internaţional şi fosta secretară de stat SUA. Oficiala l-a asigurat de capacitatea partenerilor externi de a insista asupra promovării unei agende reale de reforme, axate pe rezultate concrete.

Politicianul s-a întâlnit şi cu ministrul de externe lituanian, Linas Linkevičius. Aceştia au vorbit despre faptul că lipsa unor acţiuni ţintite şi de urgenţă ale guvernării, în special în domeniul reformei justiţiei, poate afecta ireversibil parcursul european al Republicii Moldova.

GLOBSEC reprezintă un important forum central-european de politică externă şi securitate.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite