Politică

articolul anterior articolul urmator

Legea votată de PAS privind piaţa produselor petroliere, criticată de experţi şi ex-deputaţi

1
18 Sep 2021 09:48:33
Autor: Iurii Botnarenco

Modificările făcute la legea privind piaţa produselor petroliere sunt în favoarea a 3-4 companii monopoliste de pe piaţă şi au fost adoptate în cârdăşie cu reprezentanţii acestora. Mai mult, legea a fost adoptată pentru a-i încuraja pe marii rechini de pe piaţa petrolieră şi a le distruge activitatea companiilor mici. Opiniile au fost exprimate în contextul majorărilor în lanţ a tarifelor la carburanţi din ultima perioadă, notează IPN.

Potrivit expertului economic, Veaceslav Ioniţă, modificările operate de majoritatea PAS la legea privind piaţa produselor petroliere nu încurajează concurenţa sănătoasă. Mai mult, schimbarea zilnică a preţului afişat pe panouri este lipsită de logică în contextul în care marii petrolişti importă produse petroliere mult mai rar, spune expertul.

„Tot ce face ANRE este să-i protejeze pe monopolişti. Avem câţiva monopolişti care au voie să importe şi avem o mulţime de companii mici care sunt nevoite să cumpere de la monopolişti. În ţara asta monopoliştilor li se permite să facă ce vrea, pentru că li s-au dezlegat mâinile, iar petroliştii mici sunt reglementaţi. Moldova a fost atrasă în acest cazinou când zilnic trebuie să aşteptăm tarifele. Care este legătura dintre cotaţia Platts de astăzi cu tariful de astăzi, dacă petroliştii şi-au importat produsele petroliere acum 10 zile?”, s-a întrebat expertul economic Veaceslav Ioniţă în cadrul emisiunii „Пятница с Анатолием Голя” de la RTR Moldova.

Ex-deputatul PCRM, Alexandr Petkov, se arată convins că noile modificări la lege au fost convenite cu marii petrolişti şi ar fi fost aprobate în avantajul acestora.

„Pentru aceste modificări deputaţii au luat bani, şi nu doar eu spun despre asta. Aceşti oameni buni şi noi, împreună cu cei de la ANRE au luat bani de la 3-4 companii mari în favoarea cărora a şi fost aprobat acest proiect. Recent, unul dintre autori a ieşit şi a spus că mai trebuie modificată această lege, de câte ori să mai modifici legea? ”, a spus ex-deputatul PCRM, Alexandr Petkov.

„Ce face ANRE în Republica Moldova mie nu mi-e clar, pentru că aproape toate resursele energetice de pe piaţă sunt de import. 168 de oameni lucrează la ANRE şi sunt oameni extrem de bine plătiţi. Organigrama instituţiei coincide cu cea a unui minister, dar ei nu se ocupă, practic, cu nimic. Cei 5 directori ANRE primesc anual mai mult de un milion de lei fiecare. ANRE este o instituţie care trebuie optimizată de cel puţin 10 ori”, a spus omul de afaceri, Andrei Baştovoi.

Potrivit noilor modificări operate la legea privind piaţa produselor petroliere, ANRE stabileşte zilnic preţul plafon doar pentru benzina cu cifra octanică 95 şi motorină, în funcţie de cotaţiile de pe piaţa internaţională. Astfel, piaţa angro a carburanţilor, precum şi preţurile de comercializare cu amănuntul a gazului lichefiat şi a tuturor celorlalte tipuri de produse au fost liberalizate.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Groza Carmen
18.09.2021, 20:00:42

Pai cam asa si iese, daca nu suntem dezinformati - laudata lege, laudama gura ca ti-oi da o .... dar in fapt scumpiri dupa scumpiri, cu peste 40% din vara la carburanti, reiese ca au strecurat mana in buzunarele oamenilor si bugetele familiilor si cu 300 lei, in loc sa mergi 300 km cu GPL la o incarcare, mergi doar 250-220 km. Rusine! Si asta in depresie economica cand preturile la petrol sunt relativ stabile!! Puneti tensiunea pe familii, ca de obicei!!!

-10 (10 voturi)
Modifică Setările