Liberalii au contestat la Curtea Constituţională redenumirea fracţiunii din Parlament

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderul democraţilor, Mihai Ghimpu
Liderul democraţilor, Mihai Ghimpu

Autorii sesizării, Valeriu Munteanu, Mihai Ghimpu şi Corina Fusu, întreabă Înalta Curte dacă poate fi schimbată configuraţia politică stabilită în urma alegerilor. Liberalii sunt deranjaţi de redenumirea grupului lor parlamentar din cel al liberalilor în cel al liberal-reformatorilor.

Cei trei deputaţi solicită magistraţilor Curţii Constituţionale să elucideze următoarele întrebări: 1. poate fi schimbată configuraţia politică a Parlamentului, stabilită după validarea alegerilor şi atribuirea mandatelor de deputat, prin crearea unei fracţiuni parlamentare, ce ar avea denumirea unui partid, ce nu a obţinut mandate în urma scrutinului electoral parlamentar, nu a participat la alegeri sau nu era înregistrat în calitate de partid politic la data desfăşurării alegerilor şi 2. poate fi schimbată denumirea unei fracţiuni parlamentare ce a acces în Parlament cu denumirea unui partid ce nu a obţinut mandate în urma scrutinului electoral, nu a participat la alegeri sau nu era înregistrat în calitate de partid politic la data desfăşurării alegerilor.

„Cei din coaliţie de guvernare înţeleg Constituţia, doar o folosesc anapoda. Când cetăţenii au votat în 2010 au trimis în Parlament patru partide. Deputatul are dreptul să iasă dintr-o fracţiune şi să adere la alta, dar nu se permite să fie create alte fracţiuni care nu reprezintă voinţa alegatorilor“, a argumentat vicepreşedintele PL, Valeriu Munteanu.

„În practica parlamentară din statele cu democraţii consolidate nu există interdicţii cu privire la părăsirea grupurilor parlamentare şi asocierea în alte grupuri, însă fenomenul migraţiei politice este extrem de rar întâlnit în aceste state“, se spune în demersul liberalilor.

Fracţiunea parlamentară a Partidului Liberal a fost redenumită în fracţiunea Partidului Liberal Reformator. Liberal-reformatorul Anatolie Arhire a spus vineri, în plenul Legislativului, că decizia a fost luată cu votul majoritar a şapte din 12 deputaţi ai fracţiunii. Mihai Ghimpu a acuzat că se încalcă Regulamentul Parlamentului.

Săptămâna trecută, Curtea Constituţională a declarat neconstituţionale trei prevederi ale politicii bugetar-fiscale, toate sesizările au fost făcute de liberali. Asta după ce la sfârşitul lunii ianuarie un alt amendament, ce prevedea plafonarea taxelor locale, fusese declarat neconstituţional.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite