Liderii partidelor proeuropene, despre miza alegerilor din 11 iulie: O şansă istorică pentru R. Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
alegeri Moldova

Liderii partidelor proeuropene califică alegerile din 11 iulie drept o şansă istorică pentru Republica Moldova de a se desprinde de un trecut corupt şi de a asigura inreversibilitatea vectorului european de dezvoltare, notează IPN.

Preşedintele interimar PAS Igor Grosu spune că la 11 iulie, mai mult ca oricând, există premisele de a începe un parcurs european foarte clar, fără oscilaţii interminabile între Vest şi Est.

„După 30 de ani de experimente de tot felul, acum este şansa să tranşăm odată şi să avem un parcurs european foarte cert. Să pornim refomele inevitabile în domeniul combaterii corupţiei şi independenţa justiţiei. Cel mai mult ce-i deranjează pe oameni este nedreptatea, impunitatea celor care au furat. În caz contrar, vom avea în continuare acest model perdant de guvernare care nu face altceva decât să alunge cetăţenii din ţară şi să stopeze investiţiile, pentru că investiţiile nu vin niciodată într-un stat corupt”, a spus Igor Grosu în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Şi liderul Platformei DA Andrei Năstase califică scrutinul din iulie drept unul crucial. Năstase spune că, de această dată, bătălia nu se mai dă între Vest şi Est, ci între oamenii cinstiţi şi cei corupţi.

„Aceste alegeri sunt totul sau nimic pentru viitorul sănătos al Republicii Moldova. Spre deosebire de alegerile din alţi ani, acest scrutin nu are o temă geopolitică. Actualele alegeri pun faţă în faţă oamenii care vor condiţii de trai europene şi o mână de oligarhi fugari, reprezentaţi prin marionetele lor”, a spus Andrei Năstase.

Liderul Partidului Unităţii Naţionale Octavian Ţîcu se arată sceptic în privinţa dezvoltării Republicii Moldova pe cont propriu şi spune că eurointegrarea ţării noastre ar fi posibilă doar prin Unirea cu România.

„Noi vom fi partidul care, pe de o parte, va asigura guvernarea proeuropeană, pe de altă parte, va reprezenta interesele etnice, istorice, juridice ale tuturor românilor. Noi suntem într-o situaţie pe care nu o vom putea rezolva de unii singuri şi ea trebuie lăsată la nivelul cancelariilor europene, cu participrarea Bucureştiului şi Chişinăului, pentru că soluţia este Unirea”, a spus Octavian Ţîcu.

Şi reprezentanţii PDM califică acest scrutin drept o şansă de a ne desprinde de trecut, însă spun că ireversibilitatea parcursului european nu ar fi posibilă fără coagularea forţelor de dreapta şi centru-dreapta.

„Alegătorilor proeuropeni le vine foarte greu să se decidă acum. Totuşi, şansa de câştig este evidentă şi ea ar fi fortificată dacă partidele de la centru-dreapta până la extrema dreaptă, cele care au, cu adevărat, opţiunea strategică proeuropeană, ar găsi un compromis. Trebuie să adunăm toate forţele europene într-o singură mişcare, cel puţin electorală. Oamenii sunt tare nemulţumiţi de multitudinea de partide şi partiduţe de pe scena politică”, a spus vicepreşedinta PDM Monica Babuc.

Astăzi este ultima zi când pretendenţii la funcţia de deputat în Parlamentul Republicii Moldova îşi mai pot depune dosarele la CEC, pentru a fi înregistraţi în calitate de concurenţi electorali. Campania electorală începe pentru fiecare cocurent în parte, din momentul înregistării oficiale la CEC.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite