Liderii societăţii civile din Transnistria: Ne bucură că odată cu venirea la putere a lui Dodon, moldovenii au înţeles că limba lor este moldovenească şi nu română!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Diferenţa dintre moldovenii din dreapta Nistrului şi cei din stânga Nistrului constă doar în grafie şi dialect, „românizat” de la independenţa Moldovei. De această părere este preşedintele Uniunii moldovenilor din Transnistria, Valerian Tulgara, care a oferit un interviu vineri, 27 ianuarie, pentru novostipmr.com.

„Întorcându-mă la etapa incipientă a formării organizaţiei, aş vrea să amintesc că au fost timpuri foarte grele pentru regiunea şi poporul nostru. Anume în acea perioadă deloc simplă, a fost pusă problema apărării limbii moldoveneşti şi apărarea naţiunii moldoveneşti, deoarece vecinii noştri (Moldova) întreprindeau măsuri sporite de a traduce limba moldovenească din grafie chirilică în latină. În esenţă, deja atunci era confirmată limba română. În vederea neadmiterii dezvoltării în continuare a acestei situaţii, pentru a apăra limba moldovenească de limba română şi de a consolida naţiunea moldovenească a fost fondată organizaţia obştească Uniunea moldovenilor din Transnistria”, a declarat Valerian Tulgara.

Preşedintele Uniunii susţine că „unul din scopurile organizaţiei este asigurarea consolidării şi dezvoltării naţiunii moldoveneşti, limbii moldoveneşti şi a grafiei chirilice de la tentativele de românizare”.

„Timpurile au arătat actualitatea acestor obiective. În mod special acum, când noi suntem martori a acestui atac masiv asupra moldovenilor, asupra culturii, istoriei şi limbii lor din partea Republicii Moldova unde din mintea moldovenilor este spălat tot ce este moldovenesc. Această bogăţie culturală adunată de generaţii, a cărui bază a fost pusă de Ştefan cel Mare. Iar acum, chipurile nici nu a existat limba moldovenească şi nici nu trebuie să fie aşa o naţiune ca cea moldovenească.

Valerian Tulgara afirmă că, odată cu alegerea lui Igor Dodon în funcţia de preşedinte al ţării, s-a înregistrat un progres în ceea ce priveşte promovarea limbii moldoveneşti.

„Este îmbucurător faptul că vecinii noştri (Moldova) au început să înţeleagă că limba lor este moldovenească şi nu româna”, a subliniat reprezentantul societăţii civile din stânga Nistrului pentru aceeaşi sursă.

El consideră că moldovenii înţeleg că în sens ideologic limba moldovenească trebuie să fie în grafie chirilică, însă constientizează că această necesită cheltuieli enorme dacă e să vorbim de traducerea literaturii artistice etc.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite