Lilian Carp: Transnistria a devenit nu doar o zonă de pericol economic, dar şi de securitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Regiunea transnistreană s-a transformat pe parcursul anilor într-o zonă nu doar de pericol economic, dar şi de securitate. Există persoane care folosesc regiunea transnistreană pentru a putea fugi din Republica Moldova şi nu pot fi traşi la răspundere. În plus, o problemă în regiune este şi traficul de fiinţe umane.

Declaraţiile aparţin deputatului blocului ACUM Lilian Carp şi au fost făcute în cadrul emisiunii „Punctul de zi” de la TVR Moldova. Despre muniţiile de pe teritoriul regiunii transnistrene şi propunerea Federaţiei Ruse de a le distruge, parlamentarul spune că deocamdată se cunoaşte prea puţină informaţie despre aceasta.

„Teamă mi-i că o bună parte din acel armament a fost dus prin contrabandă, nefiind securizat hotarul de est, iar într-o perioadă Ucraina era foarte loială Rusiei. În condiţiile date, noi ştim că s-au întreprins unele treceri ilegale”, spune parlamentarul.

În opinia lui, declaraţiile ministrului apărării al Federaţiei Ruse, Serghei Şoigu, despre faptul că Rusia este gata să distrugă muniţiile din regiunea transnistreană nu pot fi considerate un prim pas în reglementarea transnistreană. 

„Un prim pas va fi atunci când nu vor mai fi în regiunea transnistreană. Activismul pe care îl prezintă Federaţia Rusă în Transnistria, după mine, din contra, denotă că încearcă să-şi consolideze poziţiile. Moldova este un fel de cap de pod pentru toată zona balcanică. În România, Bulgaria este periculos să-ţi ţii agenţii şi, în aceste condiţii, Republica Moldova poate fi folosită ca un cap de pod pentru pregătirea serviciilor speciale”, a declarat Lilian Carp.

Victoria Bucătaru, consiliera prim-ministrei pe probleme de securitate, spune că cele peste 20 de mii de tone de muniţii care se află la Cobasna reprezintă un pericol pentru cetăţenii Republicii Moldova care se află pe malul stâng al râului Nistru. Potrivit ei, din anii 2002-2003, când a fost făcută o evaluare în momentul când a fost retrasă o parte din muniţii, nu se mai cunoaşte nimic despre starea acestora şi cantitatea care se află acolo. 

„Un prim pas care ar trebui întreprins este să se facă o evaluare, să ştim foarte clar care este tipul de muniţie care se află acolo, ce înseamnă distrugerea acestora, care sunt resursele necesare pentru distrugerea acestora, cât timp va lua distrugerea lor şi cum înţelege Federaţia Rusă acest mecanism de distrugere”, spune Victoria Bucătaru. Consiliera spune că este important ca muniţiile de la Cobasna să fie evaluate şi distruse, dar trebuie să se vadă cum va avea loc procesul.

Şeful adjunct al Poliţiei de Frontieră, Valentin Fiodorov, susţine că şi migraţia ilegală la frontiera cu Ucraina este un fenomen foarte periculos pentru că prin aceasta se subînţelege şi trafic de fiinţe umane, şi terorism. „Pe moment nu controlăm toată porţiunea de frontieră. Avem control comun la punctul de frontieră Pervomaisk-Cuciurgan, dar se efectuează un control „relaxat”. Există un proiect care se va definitiva în luna martie şi sper că vom avea un control deplin”, spune Valentin Fiodorov.

Potrivit lui, poliţiştii de frontieră au şi patrulare comună cu poliţiştii din Ucraina pe anumite porţiuni, dar acest lucru nu este suficient, trebuie întreprinse mai multe măsuri.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite