Lilian Carp şi Vladimir Cebotari, despre scenariile privind noua guvernare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
acum

Blocul electoral ACUM DA PAS îşi menţine poziţia de a nu colabora cu niciunul dintre cele trei partide care au acces în noul Parlament, care a fost validat sâmbătă de Curtea Constituţională. Totodată, Partidul Democrat are pregătite patru scenarii de formare a noii majorităţi legislative.

Despre planurile formaţiunilor au discutat deputaţii aleşi Lilian Carp şi Vladimir Cebotari în cadrul emisiunii „Cutia neagră” de la postul de televiziune TV8, transmite IPN.

Deputatul ales din partea blocului ACUM DA PAS Lilian Carp susţine că angajamentele pe care şi le-a asumat blocul ACUM în faţa alegătorilor se vor reflecta în proiecte de legi pe care urmează să le propună pentru aprobare în Parlament. Deputatul ales spune că atunci se va vedea cine le va susţine. Totodată, fracţiunea nu va colabora cu PDM, PSRM şi Partidul „Şor” pentru a forma o alianţă.

„Pentru a-şi putea menţine şansele în preluarea puterii în administraţia publică locală, având în vedere că factorul administrativ a fost unul foarte important în aceste alegeri şi urmează să fie la fel de important şi la scrutinul prezidenţial de anul viitor, deputatul consideră că mai degrabă va exista o alianţă neformală dintre PDM şi PSRM. În acest caz, ar putea fi ales un Guvern tehnocrat, propus de preşedintele ţării, pe care l-ar putea vota democraţii. Şi acest Guvern dimineaţa va alerga la Bruxelles, iar seara la Moscova”, spune Lilian Carp.

Deputatul Partidului Democrat Vladimir Cebotari spune că PDM mizează, în primul rând, pe o negociere cu blocul electoral ACUM. Dacă reprezentanţii blocului nu vor accepta, al doilea scenariu este de a forma o coaliţie mai extinsă cu Partidul Socialiştilor şi cu blocul ACUM. În rândul trei PDM ar putea forma o coaliţie cu PSRM şi dacă nici acest scenariu nu va fi posibil, atunci PDM „rămâne deschis ca platformă politică de discuţii pentru oricare deputat care doreşte să contribuie la formarea unei coaliţii puternice de guvernare sănătoasă pentru oameni şi pentru Moldova în următorii ani”.

„Noi am spus chiar în seara când au fost închise urnele de vot că nu acceptăm condiţii şi condiţionalităţi cum nici nu punem. Noi avem flexibilitatea de a discuta şi de a găsi compromisuri pe multe chestiuni în cadrul prevederilor legale, constituţionale, într-o manieră democratică şi transparentă. Abordările extremiste, populiste, anarhice cred că decad din start de pe orice masă de discuţii”, a menţionat Vladimir Cebotari.

Partidul Democrat şi blocul electoral ACUM sunt următoarele două formaţiuni care au obţinut cele mai multe mandate în legislativ, după Partidul Socialiştilor. Astfel, PDM deţine 30 de fotolii în Parlament, iar blocul ACUM – 26 din totalul de 101.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite