Lilian Carp: Votul uninominal va aduce o majoritate prorusă în Parlament. Degeaba îşi face iluzii Plahotniuc VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul liberal Lilian Carp a reiterat marţi, 7 martie, în cadrul emisiunii „Sfatul Ţării” de la 10TV, poziţia PL: formaţiunea nu va susţine schimbarea sistemului electoral din Moldova, din proporţional în uninominal. În opinia sa, Vlad Plahotniuc, cel care promovează această idee, în zadar şi-ar face iluzii că în aşa mod democraţii şi-ar asigura majoritatea parlamentară la alegerile din 2018.

„Degeaba îşi face iluzii Plahotniuc că va putea creea o majoritate după aceste alegeri parlamentare prin vot uninominal. Degeaba îşi creează această impresie şi mai ales dacă va fi prin vot majoritar în două tururi. Deci, noi dacă vom mergi prin vot majoritar cu două tururi în cele 33 de raioane, în 23 din ele vor câştiga candidaţii proruşi. Fiindcă vor putea trece în turul doi unul de la PD, unul de la socialişti, însă noi vedem că 68 la sută din aceste raioane (referindu-se la alegerile prezidenţia) au votat în primul tur direct pe candidatul Partidului Socialiştilor”, a declarat Lilian Carp.

În viziunea deputatului, problema nu ar fi doar în candidaţii proruşi socialişti, dar şi în cei din partea Partidului Nostru, condus de Renato Usatîi, şi Partidului Şor, condus de primarul de Orhei, Ilan Şor.

„În general nu înţeleg de ce stă omul ăsta acasă (Ilan Şor) şi nu la puşcărie alături de Filat”, a mai adăugat liberalul.

Amintim că liderul PDM, Vlad Plahotniuc, a anunţat luni, 6 martie, despre iniţierea unei campanii de informare privind necesitatea implementării sistemului electoral uninominal, ce presupune ca toţi deputaţii să fie aleşi nu pe liste de partid, precum este acum, dar pe circumscripţii uninominale. 

Intenţia lui Plahotniuc a fost criticată de către Igor Dodon, Maia Sandu, Andrei Năstase, Sergiu Mocanu şi chiar colegul de guvernare a democratului, liberalul Mihai Ghimpu. Inclusiv mai multe ONG-uri s-au expus împotriva acestei iniţiative.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite