Lipsă de cvorum la şedinţa Parlamentului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şedinţa Parlamentului la care Guvernul urma să prezinte proiectul pentru care şi-a angajat răspunderea nu a întrunit cvorum. În plenul legislativului nu s-au prezentat deputaţii din Partidul Socialiştilor şi cei din Partidul Democrat, transmite IPN.

După ce Secretariatul Parlamentului a anunţat că la şedinţă şi-au înregistrat prezenţa doar 39 de deputaţi, şefa legislativului, Zinaida Greceanîi, a declarat că şedinţa nu poate fi deschisă în lipsă de cvorum. „Domnule prim-ministru, vă mulţumim. Din păcate, Parlamentul nu s-a putut întruni în şedinţă”, a declarat Zinaida Greceanîi.

Liderul Grupului parlamentar Pro Moldova, Andrian Candu, a declarat că este vorba despre „un circ organizat de majoritatea parlamentară şi de guvernare”. „Cu regret, chiar şi procedurile democraţiei sunt nerespectate. În mod normal, pentru ca această asumare de răspundere să fie respectată ca procedură şi ca termenul de 72 de ore să curgă, astăzi, aici prim-ministrul urma să prezinte proiectul pentru care şi-a asumat răspunderea. Bineînţeles că suntem în situaţia în care am putea să contestăm şi să constatăm că nici asumarea de răspundere nu funcţionează aşa cum ar fi trebuit. Nemaivorbind de obrăznicia şi nesimţirea de care dau dovadă colegii din majoritatea parlamentară şi de la guvernare. Suntem stupefiaţi de nesimţirea şi de bătaia de joc de care dă dovadă această guvernare”, a mai spus Andrian Candu.

Miercuri,1 aprilie, Guvernul şi-a angajat răspunderea pentru instituirea unor măsuri de susţinere a cetăţenilor şi agenţilor economici. Potrivit proiectului, venitul lunar minim garantat a fost majorat de la 1107 lei până la 1300 lei. Pentru familiile beneficiare de ajutor social, al cărui drept expiră în perioada stării de urgenţă, acesta se va prelungi până a ridicarea stării de urgenţă. Ajutorul minim de şomaj a fost stabilit la 2775 de lei. Cota TVA pentru întreprinderile din sectorul HoReCa a fost redusă de la 20% la 15%, pe perioada stării de urgenţă. Pentru agenţii economici care şi-au sistat activitatea conform deciziilor Comisiei pentru Situaţii Excepţionale a fost amânat, până pe 25 iulie, termenul de achitare a taxelor locale aferente trimestrului I.

Potrivit Constituţiei, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Parlamentului asupra unui program, unei declaraţii de politică generală sau unui proiect de lege. Dacă în termen de trei zile nu este depusă o moţiune de cenzură, votată cu majoritatea de voturi, programul, declaraţia de politică generală sau proiectul de lege se consideră adoptate.

https://www.ipn.md/ro/lipsa-de-cvorum-la-sedinta-parlamentului-7965_1072630.html

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite