Litvinenco: Cererea de extrădarea în cazul lui Ilan Şor încă se examinează

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sergiu Litivinenco
Sergiu Litivinenco

Cererea de extrădare expediată de către Ministerul Justiţiei al Republicii Moldova Statului Israel în cazul condamnatului Ilan Şor se află încă în proces de examinare. „Sunt regulile şi procedurile Statului Israel, iar Republica Moldova nu poate influenţa mersul lucrurilor”, transmite IPN.

Precizările au fost făcute de ministrul justiţiei, Sergiu Litvinenco, pentru presă în contextul prezentării unui proiect de lege care va permite instrumentarea cauzelor penale în lipsa persoanei dacă aceasta se eschivează de la organele de drept.

Prima cerere de extrădare a lui Ilan Şor a fost expediată încă în luna martie a anului 2020. În septembrie 2021, Ministerul a expediat un mesaj de clarificare, iar în decembrie 2021 a fost expediată încă o cerere. „Suntem şi noi în aşteptarea unei decizii de la instituţiile competente ale Statului Israel”, a declarat Sergiu Litvinenco.

În privinţa fostului lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, nu există informaţii oficiale despre locul aflării acestuia. „Din ce cunosc eu, el se află în Cirul de Nord, dar informaţia respectivă nu este confirmată de către vreun stat. Au fost mai multe solicitări pentru Interpol. La etapa respectivă ele au fost respinse şi, din câte cunosc, Procuratura urmează să vină cu alte solicitări”, a menţionat ministrul.

„Sunt mai multe solicitări de extrădare. Ştiu că au fost înainte solicitări de extrădare în cazul tuturor personajelor care au avut legătură cu statul capturat şi care nu sunt în acest moment în Republica Moldova”, a mai spus Sergiu Litvinenco. Potrivit lui, şi în privinţa lui Veaceslav Platon există cereri de extrădare.

Cât despre reţinerea fostului preşedinte, Igor Dodon, ministrul a spus că nimeni nu are imunitate şi orice persoană care a comis o infracţiune, în măsura în care acest lucru e demonstrat, trebuie trasă la răspundere. „Ceea ce vreau eu de la acest proces este cât mai multă transparenţă”, a mai spus ministrul justiţiei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite