Litvinenco, săgeţi către Socialişti în timpul dezbaterii moţiunii simple: După ce aţi dat jos Guvernul Maia Sandu, v-aţi pus un procuror ascultător

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sergiu Litvinenco
Sergiu Litvinenco

Ministrul Justiţiei, Sergiu Litvinenco, a declarat în plenul Parlamentului, acolo unde se discută moţiunea simplă care îl vizează, că i se impută că nu a reuşit să realizeze reforma justiţiei în două luni, de când a preluat mandatul. Răspunzând la aceste acuzaţii, ministrul a spus că nu-şi doreşte să pună „temelia unei justiţii corecte pe rămăşiţele putrede ale sistemului corupt” pe care l-a lăsat guvernarea precedentă, transmite IPN.

Cât despre moţiunea depusă de Blocul Comuniştilor şi Socialiştilor, o consideră o amestecătură de falsuri.

„Da, este imposibil să faci în două luni stat de drept, dar nu a fost imposibil, în două luni, să vă bag în panică, să vă provoc isterii, să vă fac să cereţi indulgenţă poporului acestei ţări, pe care l-aţi furat şi l-aţi umilit. Stimaţi deputaţi, justiţia nu serveşte puterii. Justiţia este cea care îi apără pe cei care caută dreptate şi dreptatea ar putea fi căutată chiar şi de cei de la putere”, a declarat Sergiu Litvinenco.

Acuzând actuala opoziţie că a contribuit la menţinerea unui sistem putred de justiţie, Sergiu Litvinenco a spus că e un sistem bun pentru apărarea hoţilor.

„După ce aţi dat jos Guvernul Maia Sandu, pentru că v-aţi speriat de un procuror cu adevărat independent, aţi preluat controlul asupra justiţiei, controlul politic, aşa ca pe timpul lui Plahotniuc. V-aţi pus un procuror ascultător, care nu a avut curajul să vă întrebe măcar o dată despre lucrurile pe care le-aţi făcut”, a declarat ministrul.

Acesta a mai spus că autorii moţiunii au neruşinarea să-l acuze că nu a venit cu iniţiative legislative în Parlament. Or, sunt în proces de elaborare vreo zece proiecte care derivă din programul de activitate al Guvernului şi din Strategia de reformare a justiţiei. iniţiativele se referă la corupţia politică şi electorală, răspunderea disciplinară a procurorilor şi a judecătorilor, a precizat Sergiu Litvinenco.

În moţiunea simplă a deputaţilor BCS, ministrul justiţiei este acuzat de subordonarea politică a justiţiei şi de încercarea de a prelua controlul asupra Procuraturii Generale. Mai mult, opoziţia îl acuză de Litvinenco de regizarea dosarului „Stoianoglo”, prin poziţia avută în timpul şedinţei Consiliului Superior al Procurorilor din ziua reţinerii procurorului general suspendat.

În cadrul şedinţei de astăzi a Parlamentului, participă şi o delegaţie a Comisiilor pentru politică externă şi Comisiilor pentru afaceri europene ale Senatului şi Camerei Deputaţilor din Parlamentul României. Din delegaţie fac parte preşedinţii Comisiilor şi membrii acestora, care efectuează, în perioada 21-23 octombrie 2021, o vizită de lucru la Chişinău.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite